Rechtbank geeft gevangene voordeel van de twijfel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank geeft gevangene voordeel van de twijfel
Zutphen, 29 oktober 2014

Een 44-jarige man uit Aruba komt op 3 november tegen de wens van het openbaar ministerie vervroegd vrij. Volgens de officier van justitie komt de man niet in aanmerking voor vervroegde invrijheidsstelling, onder meer omdat hij zich in de gevangenis heeft misdragen. De rechtbank Gelderland oordeelt dat de man zich niet zodanig heeft misdragen dat zijn vrijlating moet worden uitgesteld. 

Kans op herhaling

De man, die onder meer veroordeeld is voor vernieling en diefstal met geweld, heeft twee derde van zijn drie jaar celstraf uitgezeten. Daarmee komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De officier van justitie had gevraagd om zijn invrijheidstelling met vier maanden uit te stellen. Niet alleen zou hij zich in de gevangenis ernstig hebben misdragen, maar ook is volgens de reclassering de kans op herhaling groot.

Woonruimte

Zowel de raadsman als de veroordeelde zelf is het hier niet mee eens. De veroordeelde is in de gevangenis al gestraft voor de misdragingen. Verder is veroordeelde van plan zijn leven te veranderen en staat hij open voor de hulpverlening. Daarnaast heeft hij zelf het initiatief genomen om tijdens zijn detentie werk en woonruimte te regelen.

Advies P.I. Vught

Uit het onderzoek bij de rechtbank blijkt niet dat de veroordeelde zich zodanig ernstig heeft misdragen dat zijn vrijlating moet worden uitgesteld. De reclassering heeft zich te veel gericht op het verleden van veroordeelde en maakt niet goed duidelijk waarom de kans op herhaling groot zou zijn. Anders dan de reclassering, adviseert de directie van de P.I. Vught tot vervroegde invrijheidsstelling met bijzondere voorwaarden.

​Aarzelingen

In het vonnis zegt de rechtbank begrip te hebben voor de aarzelingen van de reclassering. “Maar,” zegt de rechtbank, “het had op de weg van de reclassering gelegen om meer met de veroordeelde mee te denken, nu deze zelf kennelijk zelfstandig woonruimte heeft geregeld.” De rechtbank geeft de veroordeelde het voordeel van de twijfel en bepaalt dat veroordeelde op 3 november voorwaardelijk in vrijheid zal worden gesteld.

De volledige uitspraak wordt op een later moment op deze pagina gepubliceerd.

Meest gelezen berichten