Rechtbank wijst verzoek Surninaamse om bijstandsuitkering en spoedopvang af

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank wijst verzoek Surninaamse om bijstandsuitkering en spoedopvang af
Arnhem, 01 augustus 2017

De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een vrouw om een bijstandsuitkering en spoedopvang afgewezen. Volgens de voorzieningenrechter zijn er aanwijzingen van een vermoeden van een schijnerkenning.

De vrouw, die de Surinaamse nationaliteit heeft, verblijft illegaal in Nederland. Haar 3-jarige dochter is door een Nederlandse man erkend. Om het kind Nederlands is, heeft de vrouw bij de gemeente Barneveld een verzoek gedaan om een bijstandsuitkering en spoedopvang. De vrouw was het hier niet mee eens en stapte daarom naar de rechter.

Schijnerkenning

De rechtbank stelt vast dat op zitting is gebleken dat het kind alleen is erkend met als doel om de vrouw de Nederlandse nationaliteit te verstrekken. Zij mag dan in Nederland blijven op basis van afgeleid verblijfsrecht. Volgens de verklaring van de vrouw is er geen enkele familierechtelijke betrekking – in welke vorm dan ook - met de Nederlandse man. De voorzieningenrechter oordeelt dat dit aanwijzingen zijn van een vermoeden van een schijnerkenning, die uitsluitend plaatsvond om rechtsgevolgen op het gebied van nationaliteits- en vreemdelingenrecht te verkrijgen. Een schijnerkenning is in strijd met de Nederlandse orde. Er is dan ook geen aanleiding om onder deze omstandigheden de vrouw onmiddellijk in bijstandsuitkering te verstrekken.

Verzoek vernietiging erkenning

Niet uitgesloten is dat het Openbaar Ministerie de rechtbank zal verzoeken tot vernietiging van de erkenning. Het kind zal dan haar Nederlanderschap verliezen. Het ligt dan ook voor de hand dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verder onderzoek zal instellen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten