Rechter onvervangbaar door geautomatiseerd systeem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechter onvervangbaar door geautomatiseerd systeem
Gelderland, 29 september 2017

Vandaag is op feestelijke wijze bekendgemaakt wie de winnaar is van de Essaywedstrijd van de Week van de Rechtspraak 2017. Waar de Essaywedstrijd dreigde onder te sneeuwen in de landelijke Week, heeft de rechtbank Gelderland samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen deze wedstrijd geadopteerd. Veel studenten hebben hun belangstelling getoond voor deelname aan de wedstrijd en dat heeft uiteindelijk een resultaat gehad van 28 ingezonden essays.

Top 3 – bezoek aan de Dag van de Rechtspraak en een stage-aanbod

De top 3 van de essayschrijvers ontvingen allereerst een toegangskaart voor de Dag van de Rechtspraak in Utrecht op 28 september, waar zij zelfgekozen workshops hebben gevolgd. Ook hebben zij alle 3 de door hen opgegeven stage gewonnen. Bij de bekendmaking van de prijswinnaar zijn nog 2 wildcards verloot onder de overige voorgeselecteerde essays. Deze 2 studenten nodigt de rechtbank ook uit voor een stagedag naar wens.

And the winner is...

Over de positie van de rechter in Nederland hadden de essayschrijvers verschillende inspirerende gedachten, maar ook één overeenkomstige: de rechter is een mens van vlees en bloed, onvervangbaar door een geautomatiseerd systeem.

Zo schreef Marja ten Bruggencate een essay over ‘de Robotrechter’. Een algoritme kon volgens haar de rechtspraak nooit overnemen, maar slechts adviseren. Zij won daarmee de derde prijs van de wedstrijd: de door haar gekozen stage om mee te lopen met een bestuursrechter. Funs Elbersen, de tweede prijs winnaar, schreef een essay met daarin zijn pleidooi om van elke rechter een rijdende rechter te maken. Gepassioneerd schreef hij daarin over het verkleinen van afstand tussen rechter en rechtszoekende. Funs zal als prijs een dag meelopen met een rechter-commissaris.

Een letterlijke droombaan

De eerste prijs ging uiteindelijk naar Lisanne Berends. Zij schreef een essay met de titel: ‘Rechter van de toekomst, een letterlijke droombaan’.  De jury beoordeelde haar essay als de beste. Lisanne had een inspirerend idee met de naam T-shaped judge, afgeleid van het al bestaande begrip T-shaped lawyer. Ook een realistisch en interessant idee, vond de jury, om rechters niet alleen verdiepte kennis maar ook brede kennis op te laten doen en dit toe te passen binnen hun rechtspraak. Met haar essay wint Lisanne niet alleen haar stage (een dag meelopen met een civiele rechter), maar ook een geldbedrag van € 750,- beschikbaar gesteld door de HAN en een publicatie van haar essay op Rechtspraak.nl.

Essay van Lisanne:  Rechter van de toekomst, een letterlijke droombaan (pdf, 64,4 KB)

Zie ook eerder berichten over:
- Essaywedstrijd
- Jury

Uitspraken

Meest gelezen berichten