Rechter stelt gemeente Groesbeek in gelijk in uilenkwestie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechter stelt gemeente Groesbeek in gelijk in uilenkwestie
Arnhem , 16 juni 2015

De staatssecretaris van Economische zaken legde op verzoek van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) de gemeente Groesbeek een preventieve last onder dwangsom op. De Cranenburgsestraat in Groesbeek mocht hiermee niet worden opengesteld voor doorgaand autoverkeer en de weg mocht niet worden verbreed tijdens het broedseizoen.

Volgens de staatssecretaris was het aannemelijk dat door de openstelling ter plaatse aanwezige steenuilen en kerkuilen zouden worden gedood of verwond, wat in strijd is met artikel 9 van de Flora- en Faunawet (Ffw). 

Geen sprake van duidelijk gevaar

De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente Groesbeek deze preventieve last onder dwangsom ten onrechte is opgelegd. Om preventief op te kunnen treden moet er sprake zijn van een duidelijk gevaar dat uilen gedood zullen worden. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake.
 
De Staatssecretaris heeft daarnaast niet onderzocht of de verbreding van de weg, die inmiddels is uitgevoerd, een overtreding oplevert van artikel 11 van de Ffw. Dat artikel maakt dat het verboden is om voortplantings-, rust of verblijfplaatsen van de kerkuilen en steenuilen te verstoren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten