Rhedenaar veroordeeld voor poging doodslag op buurman

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rhedenaar veroordeeld voor poging doodslag op buurman
Arnhem, 05 juli 2017

De rechtbank veroordeelde een 41-jarige man uit Rheden voor het bedreigen van zijn echtgenote en het neersteken en schoppen van hun buurman. Hij kreeg een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, opgelegd.

Op 31 december 2016 ontstond ruzie tussen de man en zijn echtgenote. De aanleiding daarvoor was dat de echtgenote een buitenechtelijke relatie had met de buurman. De man bedreigde eerst zijn echtgenote met een mes. Met hetzelfde mes stak hij vervolgens de buurman vijfmaal in zijn borst, rug en heup. Daarna heeft hij zijn buurman nog hard tegen het hoofd geschopt, waardoor het slachtoffer zijn kaak brak.

Vrijspraak poging moord

De rechtbank sprak de man vrij van poging tot moord, omdat niet bewezen is dat de man met voorbedachten rade heeft ingestoken op zijn buurman. De rechtbank veroordeelde hem wel voor poging tot doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Omdat de man functioneert op het grensgebied tussen zwakbegaafd en licht verstandelijk beperkt en omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, legde de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk op. Daardoor kan de reclassering hem tijdens een proeftijd begeleiden en kan hij behandeld worden, zodat de kans op herhaling wordt verminderd. Nadat hij zijn straf heeft uitgezeten, moet de man zich laten behandelen voor onder andere de manier waarop hij met zijn emoties omgaat, moet hij meewerken aan begeleid wonen en mag hij geen contact met zijn buurman hebben.

Uitspraken

Meest gelezen berichten