Sergeant krijgt werkstraf voor veroorzaken lichamelijk letsel bij Peshmerga-strijder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Sergeant krijgt werkstraf voor veroorzaken lichamelijk letsel bij Peshmerga-strijder
Arnhem, 13 juni 2017

De militaire kamer veroordeelde een 29-jarige sergeant tot een werkstraf van 60 uur. Hij heeft zodanig lichamelijk letsel bij een Peshmerga-strijder veroorzaakt, dat deze een tijd zijn beroep niet kon uitoefenen.     

Strafrechters uitspraak rechtbank Gelderland

Tijdens een training van Peshmerga-strijders in Irak trad de sergeant op als oefenvijand. De sergeant maakte daarbij gebruik van zijn Glock als instructiewapen om de trainees te attenderen als tijdens de training een fout werd gemaakt. Hierbij is per ongeluk een schot gelost en is 1 van de Koerdische trainees in zijn bovenlichaam geraakt.

Vrijspraak van niet opvolgen dienstbevel

De officier van justitie stelde dat de sergeant daarmee het dienstbevel dat de Glock enkel ter persoonlijke beveiliging is en niet mocht worden gebruikt tijdens de training, niet heeft opgevolgd. De militaire kamer vindt echter niet bewezen dat een dergelijk dienstbevel is gegeven en spreekt daarom de sergeant vrij van het niet opvolgen van een dienstbevel.

Strafrechtelijke 'schuld'

De militaire kamer vindt wel bewezen dat de sergeant zeer onvoorzichtig heeft gehandeld door niet voor de training het magazijn uit zijn wapen te halen en te controleren of het wapen ongeladen was. Door dit na te laten, kon het gebeuren dat het wapen tijdens de training geladen was en afging. Het is dan ook aan de sergeant te wijten dat 1 van de trainees is geraakt. Daardoor is sprake van strafrechtelijke ‘schuld’.

Lagere straf dan geëist

De opgelegde straf is lager dan geëist door de officier van justitie, omdat de militaire kamer een ander feit bewezen vindt. Daarnaast houdt de militaire kamer rekening met het feit dat de sergeant binnen Defensie zeer goed functioneert en sinds het incident positieve ontwikkelingen heeft doorgemaakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten