Straf voor het veroorzaken van een ongeval en een explosie bij een tankstation

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Straf voor het veroorzaken van een ongeval en een explosie bij een tankstation
Zutphen, 12 februari 2016

Een 21-jarige man uit Deventer is veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar. De man kreeg deze straf opgelegd voor het botsen op een gasafsluiter en vervolgens op meerdere voertuigen bij een benzinestation aan de A1 in Kootwijk. Daarbij liep onder andere een vrouw letsel op.

Explosie

Op 21 maart 2015 reed de man in zijn auto op de A1 richting Apeldoorn. Omdat zijn auto een storing aangaf, besloot de Deventenaar te stoppen bij een tankstation even verderop. Met een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur nam de man de afslag naar het tankstation in Kootwijk. Hier was de maximale snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Bij het nemen van deze afslag en het naderen van het benzinestation bleef de man naar zijn storingslampjes kijken, waardoor hij zijn snelheid niet heeft geminderd. Ter hoogte van de splitsing die de benzinepomp en de parkeerplaats scheidt, raakte het voertuig van de man met het achterwiel naast de wegverharding. Vervolgens reed hij via een stoeprand op een groot betonblok met 4 palen. Hierop werd de auto gelanceerd en reed hij op de gasafsluiter, waardoor de auto over de kop sloeg en landde op  geparkeerde auto’s. In één van deze auto’s zat een medewerkster van de benzinepomp. De auto van de Deventenaar explodeerde en er is een grote brand uitgebroken. De medewerkster van het tankstation liep brandwonden op. Als gevolg van de brand zijn er ook diverse auto’s uitgebrand.

Opeenvolgende verkeersfouten

Drie boeken van de Verzameling Nederlandse Wetgeving

De rechtbank is van oordeel dat de man in korte tijd meerdere op elkaar volgende verkeersfouten heeft gemaakt. Hij heeft zich laten afleiden, waardoor hij niet – tijdig - zijn snelheid heeft gematigd toen hij het tankstation naderde. Vervolgens heeft hij een stuurfout gemaakt. Gezien deze verkeersfouten is de rechtbank van oordeel dat daardoor een ongeval - zoals dat heeft plaatsgevonden – te verwachten was. Dit brengt de rechtbank tot het oordeel dat verdachte aanmerkelijk onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam heeft gereden. Dit betekent dat sprake is van een aanmerkelijke verkeersfout.

Gevolgen

De man heeft een verkeersongeval veroorzaakt met ernstige gevolgen. De pompmedewerkster heeft de schrik van haar leven gekregen. Naast de psychische gevolgen van het ongeval, heeft zij een – blijvend - litteken van de brandwonden die zij als gevolg van het ongeval heeft opgelopen. Ook kampt zij met zenuwpijn. Daarnaast heeft het ongeval veel impact gehad op anderen die het ongeval hebben gezien.

Geluk

De rechtbank rekent het de man aan dat hij door zijn verkeersgedrag de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht. Hij mag van geluk spreken dat het ongeval geen dodelijke gevolgen heeft gehad. Aan de andere kant houdt de rechtbank er rekening mee dat de man geen relevante justitiële documentatie heeft en dat hij zelf ook ernstig letsel heeft opgelopen als gevolg van het ongeluk.

Kijkend naar de ernst van het verwijt dat de rechtbank aan de man maakt, komt de rechtbank tot een werkstraf van 150 uur. Deze straf is hoger dan de 60 uur die door de officier van justitie was geëist. Daarnaast krijgt de man – als stok achter de deur - een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 1 jaar met een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten