Straffen voor betrokkenheid bij hennepkwekerijen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Straffen voor betrokkenheid bij hennepkwekerijen
Arnhem, 17 februari 2015

De rechtbank heeft vandaag zes mannen veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen variërend van vier tot achttien maanden. De mannen, waaronder een vader en zijn twee zonen, hebben gedurende verschillende perioden in één dan wel twee hennepkwekerijen (in Dodewaard en in Weurt) gewerkt. Ook hebben de mannen een grote hoeveelheid hennep voorhanden gehad. Twee van de mannen zijn veroordeeld voor het witwassen van een bedrag van € 39.000,-. Dit bedrag was afkomstig van de hennephandel en dat wisten beide mannen. Eén van de mannen is veroordeeld voor het bezit van twee wapens en bijbehorende munitie.

In de hennepstekkenkwekerij in Dodewaard werden op de dag van de aanhouding 280 moederplanten en 22.764 hennepstekken aangetroffen. De rechtbank oordeelt dat sprake is van een professionele opzet door de organisatie en de omvang van deze kwekerij. In deze kwekerij is ook één van de wapens, namelijk een doorgeladen vuurwapen, aangetroffen. In de hennepkwekerij in Weurt zijn 315 planten aangetroffen.

De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd dan geëist door de officier van justitie. De redenen daarvoor zijn dat de rechtbank een kortere periode van werken in de hennepkwekerijen bewezen vindt. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met de verschillende rollen die de mannen hadden in de kwekerij. Ook heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.

Alle mannen moeten aan de staat een bedrag terugbetalen dat zij als geldelijk voordeel uit de hennepkwekerij hebben ontvangen.

De volledige uitspraken zijn via onderstaande ECLI-nummers te lezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten