Strafrechter geen partij in OM-aanpak huiselijk geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Strafrechter geen partij in OM-aanpak huiselijk geweld
Arnhem, Zutphen, 11 november 2014

De rechtbank Gelderland maakt geen deel uit van de groep ketenpartners die samen met het openbaar ministerie prioriteit geeft aan de aanpak van huiselijk geweld. Met een zogenoemde OM-themazitting bij de rechtbank op vrijdag 14 november vraagt het openbaar ministerie extra aandacht voor dit thema. De rechter zal de zaken tijdens deze zitting behandelen als alle andere: onafhankelijk, onpartijdig en met oog voor de belangen van alle partijen.

Arnhem en Zutphen

De 'OM-themazitting huiselijk geweld' vindt plaats in de gerechtsgebouwen in Arnhem en Zutphen. De rechtbank Gelderland is niet verantwoordelijk voor de selectie van zaken. De officier van justitie bepaalt welke zaken aan de rechter worden voorgelegd. De rechter heeft daarop geen invloed.

Eerlijke en onpartijdige behandeling

"Voor de rechtbank betekent een OM-themazitting alleen dat er zaken met een vergelijkbare tenlastelegging aan de rechter worden voorgelegd", zegt persrechter Rogier Sonneveldt. "Verder houdt de rechtbank afstand van de aandacht die het OM voor het thema vraagt. Anders zou de suggestie kunnen ontstaan dat de rechter vooringenomen is. Elke verdachte heeft recht op een eerlijke en onpartijdige behandeling van zijn zaak."

Wettig en overtuigend bewezen

Voor de rechtbank staat nog niet vast of er sprake is van huiselijk geweld. Persrechter Sonneveldt: "Elke rechter keurt huiselijk geweld af, maar de vraag is niet aan de orde of de rechtbank wil meewerken aan een stevige aanpak. De vraag waar de rechter zich over moet buigen, is of de beschuldiging aan het adres van de verdachte wettig en overtuigend bewezen kan worden. Als dat het geval is, hangt het van de omstandigheden van de zaak en de persoon van de verdachte af welke straf passend is."

Vijftien verdachten voor de rechter

Bij de rechtbank in Arnhem staan negen verdachten uit Culemborg, Velp, Arnhem, Nijmegen, Zaltbommel, Kesteren en Zevenaar op zitting. Voor de politierechter in Zutphen verschijnen zes verdachten uit Doetinchem, Ermelo, Lochem en Nunspeet.

Meest gelezen berichten