Taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor ontucht met kind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor ontucht met kind
Arnhem, 27 september 2017

De rechtbank veroordeelde een 20-jarige man uit Leerdam voor ontucht met een 13-jarig meisje. Hij kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 178 voorwaardelijk, opgelegd.

De man, op dat moment 18 jaar, nam het meisje mee naar zijn kamer, waar zij seks hebben gehad. De man had zich bewust moeten zijn van de ongelijkheid in hun verhouding en de ongepastheid van seksuele handelingen tussen hen. Het gaat om een ernstig feit dat veel impact heeft gehad op het meisje en haar omgeving.

Volwassenenrecht

De hoofdregel is dat verdachten vanaf 18 jaar vallen onder het volwassenenstrafrecht. Hierop is een uitzondering mogelijk. Daarbij wordt gekeken naar de persoonlijkheid van de dader en de omstandigheden waaronder het feit heeft plaatsgevonden. Mocht hier aanleiding voor zijn, dan kan aan een dader tussen de 18 en 23 jaar een straf volgens het jeugdrecht worden opgelegd. Hiervan is in deze zaak niet gebleken.

Afweging rechtbank

Bij de opgelegde straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de man nog jong is en het inmiddels bijna 2 jaar geleden is dat het feit heeft plaatsgevonden. Verder wordt de kans op herhaling niet hoog ingeschat. De rechtbank merkt in dat verband op dat de man een blanco strafblad heeft en na dit feit ook niet voor andere feiten is veroordeeld.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 1.500 euro aan het meisje betalen.


Uitspraken

Meest gelezen berichten