Tbs met dwangverpleging voor man uit Beuningen voor doden echtgenote

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor man uit Beuningen voor doden echtgenote
Arnhem, 10 februari 2016

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 43-jarige man uit Beuningen veroordeeld tot de tbs-maatregel met dwangverpleging voor de doodslag op zijn echtgenote.

Ravage

Op 31 maart 2015 vond de politie het levenloze lichaam van de vrouw in het huis waar zij met de man samenwoonde. Uit sectie op haar lichaam bleek dat de zij gedurende enige weken veelvuldig - met verschillende voorwerpen - was mishandeld en dat zij door bloedverlies en/of verstikking was overleden. Het huis was bij aantreffen een ravage. In en om het huis werden veel stuk gemaakte goederen, bebloede kledingstukken, overige bebloede voorwerpen en een grote hoeveelheid bloedsporen aangetroffen. De man heeft ontkend dat hij zijn echtgenote van het leven heeft beroofd en heeft verklaard dat een buitenstaander het gedaan moeten hebben. Maar volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de man zijn echtgenote heeft gedood. De rechtbank oordeelt dat het niet is bewezen dat hij dit met voorbedachte raad heeft gedaan.

Psychose

Mozaïek vloer Paleis van Justitie in Arnhem

De man was voorafgaand aan het incident al bekend met psychische problematiek. Door zowel een psycholoog als psychiater is onderzocht in hoeverre hij verantwoordelijk is voor zijn handelen. Op basis van deze onderzoeken heeft de rechtbank vastgesteld dat de man tijdens van het plegen van het misdrijf leed aan een – langdurige - psychose. Hij leefde volledig in een waanwereld en gedroeg zich hier ook naar. Dat leidt ertoe dat verdachte de doodslag niet kan worden toegerekend.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Bij dit zeer ernstige vergrijp past in feite alleen een lange gevangenisstraf. Omdat de man uit Beuningen volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard, is het opleggen van een straf echter niet mogelijk. De man is ontslagen van alle strafvervolging. Er kan in die situatie wel een maatregel worden opgelegd.

Herhalingsgevaar

De stoornis van verdachte is bijzonder ernstig. Hij heeft geen ziektebesef en er is sprake van herhalingsgevaar. Om de maatschappij te beschermen tegen verdachte is aan hem een tbs-maatregel met dwangverpleging van onbeperkte duur opgelegd. Dit was ook geëist door het Openbaar Ministerie.

Tot slot moet de man aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten