Tbs voor poging moord op scholiere Twello

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs voor poging moord op scholiere Twello
Zutphen, 30 maart 2015

De man die in september 2014 een scholiere in Twello heeft gestoken, krijgt van de rechtbank Gelderland tbs met dwangverpleging opgelegd. De man – zelf afkomstig uit Twello – wordt ter beschikking gesteld voor poging tot moord. Het verweer van de raadsman dat verdachte, gelet op de psychose waarin hij verkeerde, geen opzet heeft gehad en niet met voorbedachte rade zou hebben gehandeld, is verworpen.

Erger voorkomen

De man heeft een willekeurig uitgekozen scholiere (13 jaar) uitgekozen. Hij stak haar twee keer met een mes. Het meisje was op dat moment op weg naar een andere locatie van de school, zij heeft door alert reageren de man kunnen wegduwen en kunnen vluchten.

Voorbedachte rade

De rechtbank acht poging tot moord bewezen. De man kon de gevolgen van zijn daden overzien. Uit de verklaringen van verdachte ter terechtzitting en bij de politie blijkt dat hij al ongeveer een week rondliep met het idee dat hij een meisje wilde doden door haar te steken met een mes, met als doel om naar de gevangenis te gaan. Hij heeft aan dat idee op 29 september 2014 uitvoering gegeven. In die specifieke gedragingen van verdachte ligt het (voorwaardelijk) opzet en de voorbedachten rade besloten.

Herhalingsgevaar groot


Uit de over de man opgemaakte rapportage, blijkt dat er bij hem sprake is van een ernstige psychiatrische stoornis en dat het recidivegevaar hoog is. Verdachte heeft een langdurige klinische behandeling nodig teneinde herhaling te voorkomen. Voor een behandeling in een minder gedwongen kader dan een terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege is de stoornis en het gevaar voor herhaling te ernstig.

Uitspraken

Meest gelezen berichten