Tot 4 jaar gevangenisstraf in hennepzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 4 jaar gevangenisstraf in hennepzaak
Arnhem, 10 juli 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde 4 mannen voor onder meer het vervalsen van werknemersverklaringen en salarisspecificaties, medeplichtigheid aan hennepteelt, deelname aan criminele organisatie en afpersing. De mannen kregen straffen opgelegd die variëren van een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 dagen met een werkstraf van 80 uur tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Een vijfde man werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan valsheid in geschrift.

Boekhouder

Een 47-jarige man uit Amsterdam, 1 van de hoofdverdachten in deze zaak, kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd. Hij maakte zich schuldig aan het vervalsen en gebruiken van werknemersverklaringen en salarisspecificaties, medeplegen van hennepteelt en deelname aan criminele organisatie. Met de valse papieren konden katvangers panden huren waar de criminele organisatie - waar de man deel van uit maakte - vervolgens hennepkwekerijen in kon bouwen. Als katvangers werden voornamelijk kwetsbare mensen geselecteerd die op deze manier door de Amsterdammer en zijn medeverdachten soms tegen hun zin bij misdrijven werden betrokken. Dit deden zij in een nauw samenwerkende organisatie, waarin de Amsterdammer een leidende, geraffineerde en onmisbare rol speelde. 

De officier eiste een gevangenisstraf van 3,5 jaar, maar de rechtbank vond de ernst van de feiten en grote rol die de man in de criminele organisatie speelde een hogere straf rechtvaardigen. Ook moet de man een bedrag van ruim 25.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel terugbetalen aan de staat.

Hennepteelt

De rechtbank veroordeelde een 58-jarige man uit Nijmegen voor het beroepsmatig telen van hennep, medeplichtigheid aan hennepteelt en diefstal van elektriciteit. De man kreeg – in overeenstemming met de eis van de officier - een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een werkstraf van 180 uur opgelegd.

Katvanger

Een 52-jarige man uit Nijmegen werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 dagen en een werkstraf van 80 uur. De man is medeplichtig aan het beroepsmatig telen van hennep. Hij stelde zijn persoonlijke gegevens ter beschikking, zodat een pand op zijn naam kon worden gehuurd.

Afpersing

Een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd veroordeeld voor een poging tot afpersing samen met een andere persoon. Zij hebben geprobeerd het slachtoffer te dwingen tot afgifte van geld, een horloge en een tasje met geld. De man kreeg een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd, dit komt overeen met de eis van de officier.

Vrijspraak

Een 35-jarige Arnhemmer werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan valsheid in geschrift.  Het staat vast dat de man zijn persoonsgegevens, zijn ID-kaart en bankpas aan een lid van de criminele organisatie heeft verstrekt. Uit het dossier blijkt onvoldoende dat de man ook het opzet had op het plegen van valsheid in geschrift met deze gegevens door de organisatie. Daarom kan de man niet voor medeplichtigheid aan valsheid in geschrift worden veroordeeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten