Tot 4 jaar gevangenisstraf voor snelkraken op tankstations en supermarkten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 4 jaar gevangenisstraf voor snelkraken op tankstations en supermarkten
Arnhem , 23 juli 2015

De rechtbank heeft 5 mannen veroordeeld voor het plegen van een groot aantal snelkraken op tankstations en supermarkten en deelname aan een criminele organisatie. De groep had het meestal voorzien op sigaretten. Een deel van de groep is ook veroordeeld voor heling. Daarnaast is een 42-jarige man veroordeeld voor het meermalen plegen van verduistering van veelal dure auto’s.

Stoeptegel en snelle auto

In de regio Oost-Nederland hebben in 2013 en 2014 meerdere snelkraken plaatsgevonden bij met name tankstations en supermarkten. Daarbij werden telkens grote hoeveelheden sigaretten weggenomen. Bij het merendeel van de snelkraken werd steeds dezelfde werkwijze gehanteerd: er waren steeds 3 vermomde personen betrokken. Met een stoeptegel of ander voorwerp werden ruiten ingegooid waarna het gat werd vergroot met een grote moker. Ook in de winkels werden daarmee zo nodig kasten of luiken geforceerd. De sigaretten werden in een dekbedovertrek gegooid en meegenomen. De snelkraken vonden steeds midden in de nacht en binnen een tijdsbestek van enkele minuten plaats. Na de overval vluchtten de verdachten in een snelle auto, in veel gevallen dezelfde Audi RS6, die door 1 van de verdachten bij een autobedrijf was verduisterd. Daarbij werd gereden met snelheden tot boven de 250 kilometer per uur.

Criminele organisatie

Door middel van onder andere camerabeelden, een baken op de Audi, DNA-sporen op de in de Audi aangetroffen kleding, stemherkenningen en bankgegevens kwamen meerdere verdachten in beeld. De rechtbank is van oordeel dat sprake is van een vaste dadergroep, namelijk de 24-, 26- en 28-jarige mannen. Een 19-jarige man was medeplichtig aan deze snelkraken omdat hij zijn auto’s en pinpas ter beschikking stelde en betrokken was bij de verkoop van de sigaretten. Ook heeft deze verdachte zelf snelkraken gepleegd, waaronder 1 op een winkel met bruidsjurken. De 42-jarige man heeft op verschillende momenten twee snelle (vlucht)auto’s, waaronder de Audi RS6 geleverd. Deze verdachte heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan het verduisteren van een groot aantal auto’s en het helen van rijbewijzen en een identiteitskaart, die hij gebruikte om de auto’s te kunnen verduisteren.
De verdachten hebben duurzaam en gestructureerd samengewerkt om de snelkraken te kunnen plegen. Daarom is de rechtbank van oordeel dat ook sprake was van een criminele organisatie.

Celstraf en schadevergoedingen

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met de rol van iedereen in het geheel en de door hen getoonde proceshouding. De mannen handelden uit eigen financieel gewin en hebben met hun handelen veel schade aangericht bij benzinepomphouders of winkeleigenaren. De rechtbank heeft de 5 mannen gevangenisstraffen opgelegd. Een 26-jarige man - die volgens de rechtbank samen met een 24-jarige man een bepalende en sturende rol in het geheel had - kreeg met 4 jaar de hoogste gevangenisstraf. De 24-jarige man kreeg een gevangenisstraf van 45 maanden opgelegd en een 42-jarige man kreeg een celstraf van 39 maanden.  Een 28-jarige man moet 3,5 jaar vastzitten. Bij 1 man hield de rechtbank rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachte. Deze 19-jarige man kreeg een celstraf van 2,5 jaar opgelegd, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.  Daarnaast moeten de verdachten schade vergoeden aan de gedupeerden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten