Trio veroordeeld voor openlijk geweld in Tiel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio veroordeeld voor openlijk geweld in Tiel
Arnhem, 26 juli 2016

De rechtbank veroordeelde 2 23-jarige mannen uit Tiel voor (onder meer) het plegen van openlijk geweld met zwaar letsel tot gevolg. Een 57-jarige man uit Tiel (de vader van 1 van de mannen) werd veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld. De straffen variëren van 18 maanden cel (waarvan 6 voorwaardelijk) tot een werkstraf van 100 uur.

De hoofdverdachte, de zoon van de 57-jarige Tielenaar, maakte zich in december 2014 tweemaal schuldig aan openlijke geweldpleging. Dit gebeurde ’s nachts tijdens het uitgaan. Beide keren richtte het geweld zich tegen hetzelfde slachtoffer. Dit terwijl het slachtoffer juist een vrouw te hulp schoot. Bij het eerste incident heeft hij samen met zijn vader – midden op een plein - met onder meer het slachtoffer gevochten. Het slachtoffer wist zich uit de voeten te maken.

Bewusteloos en zwaargewond

Niet veel later kwamen de hoofdverdachte en zijn 23-jarige plaatsgenoot het slachtoffer weer tegen. Hier werd voor de 2e  keer geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Hij werd hierbij hard tegen zijn hoofd geslagen door de tweede man, waardoor hij op de grond viel. Terwijl het slachtoffer nog op de grond lag, werd hij door de hoofdverdachte nogmaals hard tegen zijn hoofd geslagen. De rechtbank rekent dit beide mannen zeer zwaar aan. Bijzonder kwalijk is ook dat zij zich op geen enkele manier om het slachtoffer hebben bekommerd. Hij lag in bewusteloze toestand en zwaargewond op de grond en had dringend medische hulp nodig.

Coma

Het slachtoffer kan zich helemaal niets meer van die nacht en de weken daarna herinneren. Hij heeft zwaar hersenletsel opgelopen waarvoor hij 4 dagen in coma werd gehouden en meerder keren moest worden geopereerd. Naar het zich laat aanzien zal hij zijn leven lang de gevolgen van dit redeloze geweld moeten dragen.

Lagere straffen

De hoofdverdachte werd naast dit openlijk geweld ook veroordeeld wegens nog een openlijke geweldpleging - samen met zijn vader - en het mishandelen van zijn vriendin. Hij kreeg voor deze 3 feiten 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk opgelegd. De andere 23-jarige man kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De vader van de hoofdverdachte krijgt voor de eerste openlijke geweldpleging 100 uur werkstraf.

Deze straffen zijn lager dan de eis van de officier van justitie, maar kijkend naar met name de ernst van het letsel aanzienlijk hoger dan de uitganspunten voor straffen voor dergelijke feiten die rechters onderling hebben afgesproken.

Tot slot moeten de 23-jarige mannen een schadevergoeding van ruim 60.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten