Trio veroordeeld voor poging doodslag bij drugsdeal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Trio veroordeeld voor poging doodslag bij drugsdeal
Arnhem, 10 augustus 2016

De rechtbank veroordeelde 2 Culemborgers van 21 en 23 jaar en een 36-jarige man uit Nieuwegein jaar voor poging doodslag in vereniging. Zij kregen hiervoor gevangenisstraffen opgelegd die variëren tussen de 30 en 40 maanden.

Drugsdeal

Het trio bracht de man op 15 oktober 2915 naar een plaats waar hij meerdere kilo’s wiet wilde kopen. Hierom had het slachtoffer 30.000 euro op zak. Dit bedrag wilde het trio bemachtigen. Zij hebben in een kleine auto vele keren op het slachtoffer ingestoken. Hij heeft het incident ternauwernood overleefd. Zo liep hij onder andere een gedeeltelijke klaplong, een scheur in de milt en een scheurwond van 3 centimeter aan het middenrif op.

Eigen aandeel

Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat het slachtoffer een wapen bij zich had en dat hij - na te zijn bedreigd - mogelijk ook zelf heeft bijgedragen aan een escalatie van de situatie. De rechtbank hield bij de opgelegde straffen rekening met de omstandigheid dat dit incident zich afspeelde in de drugshandel. Ook  de uiteenlopende rollen van de mannen, het feit dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven, het strafblad van de mannen en de jonge leeftijd van de mannen uit Culemborg speelden een rol bij de strafmaat. De 36-jarige kreeg een celstraf van 40 maanden opgelegd en de Culemborgers kregen beiden een gevangenisstraf van 30 maanden.

Geen schadevergoeding

De vordering van het slachtoffer als benadeelde partij heeft de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. Dit omdat hij mogelijk ook zelf een aandeel in het geweld heeft gehad is verder onderzoek nodig. In het strafproces is hiervoor onvoldoende plaats.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten