Tuinhuizenverkoper moet aanbetaling tuinhuis terugbetalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tuinhuizenverkoper moet aanbetaling tuinhuis terugbetalen
Zutphen, 21 december 2017

De rechtbank bepaalde dat de tuinhuizenverkoper de ontvangen aanbetalingen voor het bouwen van een tuinhuis aan de familie moet terugbetalen. Volgens de rechtbank had de man de verplichting om het tuinhuis te bouwen. Nu hij dit niet heeft gedaan, heeft de familie recht op terugbetaling van het betaalde geld.  

Illustratieve afbeelding

Een familie heeft een aannemingsovereenkomst gesloten in verband met de bouw van een maatwerk tuinhuis voor hun zoon die een ontwikkelingsstoornis in het autismespectrum heeft. Anders dan de tuinhuizenverkoper heeft doen willen geloven, heeft de familie niet een overeenkomst gesloten met Huysvanhout B.V., maar met de verkoper zelf.

Vast staat dat de familie 50 procent van de aanneemsom heeft aanbetaald waarna materialen zijn geleverd. Vervolgens wilde de verkoper betaling van de andere 50 procent voordat hij zou beginnen met de bouw van het tuinhuis. De rechtbank oordeelt dat de overeenkomst niet anders gelezen kan worden dan dat de verkoper aanspraak kon maken op de andere 50 procent bij oplevering van het werk en niet al bij levering van de materialen. Er was tenslotte afgesproken dat de tuinhuizenverkoper een tuinhuis zou installeren, niet dat hij slechts materialen zou leveren. Dat betekent dat de man de verplichting had het tuinhuis te bouwen. Nu hij dat niet heeft gedaan, kon de familie de overeenkomst ontbinden. De familie heeft recht op het door haar betaalde geld terug en de verkoper kan de geleverde materialen ophalen.

Geen rectificatie

De tuinhuizenverkoper had een tegenvordering ingesteld, waarbij hij onder meer rectificatie van het artikel in de krant ‘De Gelderlander’ vorderde. Die vordering is afgewezen. De rechtbank ziet niet in waarom de uitlatingen van de familie onrechtmatig zouden zijn; de familie heeft de feiten weergegeven.

Uitspraken

Meest gelezen berichten