Twee thema's voor publiek Gelderland: Huurrecht en Ondernemers en misdaad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Twee thema's voor publiek Gelderland: Huurrecht en Ondernemers en misdaad
Gelderland, 20 juli 2016

Vanaf maandag 5 september is het weer zo ver: alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland vieren de Week van de Rechtspraak. Dit jaar staat de week in het teken van het thema ‘De rechter tussen staat en straat’.  Door het hele land worden zogenoemde ‘publiekacademies’ georganiseerd waarmee de Rechtspraak laat zien hoe rechters tot beslissingen komen en hoe het recht werkt.
In het Paleis van Justitie in Arnhem zijn op dinsdagavond 6 september 2 publieksacademies. Over Huurrecht en over Ondernemers en misdaad. Beiden beginnen om 18.30 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op weekvanderechtspraak.nl

Hoe oordeelt de rechter?

Banner Week van de rechtspraak

De wereld van het recht kan soms lastig te begrijpen zijn, vol moeilijke woorden en ingewikkelde procedures. Dit heeft zo zijn redenen, maar juist tijdens de Week van de Rechtspraak willen we op een normale, begrijpelijke manier uitleggen wat de Rechtspraak doet. Door het hele land organiseren rechtbanken en gerechtshoven daarom bijeenkomsten waarin wordt verteld hoe rechters tot hun beslissing komen. Tijdens deze publieksacademies worden bijvoorbeeld vragen beantwoord over de thema’s ‘huurrecht’ en ‘ondernemers en misdaad’.

Huurrecht

Problemen die te maken hebben met het huren van woningen vinden regelmatig hun weg naar de rechtszaal. De rechter moet bijvoorbeeld beslissen of een huurcontract kan worden ontbonden omdat de huurder of verhuurder afspraken niet nakomt. Het zijn vaak ingewikkelde zaken, omdat het gaat om de plek waar iemand woont – en die plek is juridisch goed beschermd. Laat de rechter een woning altijd ontruimen nadat de politie een hennepkwekerij heeft gevonden? Mag je stoppen met het betalen van huur als je huisbaas de kapotte douche niet repareert? Het zijn allemaal vragen die worden beantwoord tijdens de publieksacademie.

Ondernemers en misdaad

Tijdens de publieksacademie ‘Ondernemers en misdaad’ kijken we hoe ondernemers zich mogen beschermen tegen criminaliteit. Mag een winkelier geweld gebruiken als hij wordt overvallen? Mag hij camerabeelden op YouTube zetten, of heeft dit gevolgen voor de hoogte van de straf die de dader kan krijgen? Regelmatig hebben ondernemers te maken met criminaliteit. Vaak worstelen ze met de vraag wat hun rechten zijn en wat ze kunnen doen om hun zaak te beschermen. Tassen van klanten doorzoeken, is dat toegestaan? Heeft het nut om aangifte te doen? Tijdens de publieksacademie wordt het allemaal duidelijk.

Publieksacademie rechtbank Gelderland en gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Gerechtshof en rechtbank organiseren samen de publieksacademie. Naast rechters zullen ook mensen uit de wetenschap (Radboud Universiteit) en ervaringsdeskundigen deel uit maken van een forum. Zo spreekt voor Ondernemers en misdaad, Bart van Meer, voorzitter van Ondernemers Kontakt Arnhem. Woonconsulent bij Volkshuisvesting Arnhem Mia Peters maakt haar opwachting in het forum Huurrecht.

Tussen staat en straat

De rechter tussen staat en straat, waarom dit thema? Omdat elke dag de zittingszalen gevuld zijn met mensen die met elkaar overhoop liggen en er samen niet meer uitkomen, mensen of bedrijven die vinden dat de staat ze onterecht behandelt en verdachten die rekenen op een eerlijk proces. Het is aan de rechter om deze verhalen van de ‘straat’ te onderzoeken en het onderliggende probleem op te lossen. Door knopen door te hakken met een uitspraak of door op een andere manier te zorgen dat mensen weer verder kunnen – bijvoorbeeld door mediation aan te raden.
Tijdens de Week van de Rechtspraak willen wij laten zien wat we dagelijks doen: bijdragen aan een rechtvaardige samenleving. We zien je graag tijdens een van de vele activiteiten.

Informatie en aanmelden

Kijk op weekvanderechtspraak.nl

Uitspraken

Meest gelezen berichten