Uurtarief thuisbegeleiding gemeenten toereikend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Uurtarief thuisbegeleiding gemeenten toereikend
Arnhem, 14 oktober 2014

Dit kort geding gaat over de overheveling van AWBZ-zorg naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2015. 

Cliënten die op dit moment een AWBZ-indicatie hebben voor bepaalde vormen van zorg (bijvoorbeeld individuele begeleiding en dagbesteding), behouden onder de Wmo de aanspraak op de zorg behorende bij die indicatie voor het jaar 2015. De vraag is of de gemeenten voor die hulpverlening een lager uurtarief mogen betalen dan het nu geldende Nza-tarief. De voorzieningenrechter beantwoordt die vaag bevestigend. 

De aanspraak op zorg overeenkomstig de bestaande AWBZ-indicatie voor 2015, houdt niet in dat de zorg op precies dezelfde manier moet worden blijven geleverd als vóór 2015. Eén van de doelstellingen van de overheveling naar de Wmo is de zorg anders en goedkoper te organiseren, mits het passende zorg blijft die voldoet aan de bestaande indicatie. Aannemelijk is dat zorgaanbieders de zorg zodanig anders kunnen organiseren dat zij die kunnen leveren voor door de gemeenten aangeboden tarieven. Dat blijkt ook uit het feit dat 70 andere zorgaanbieders kennelijk wel bereid en in staat zijn de zorg voor het aangeboden tarief te leveren. De in het kader van de aanbesteding door de gemeenten geboden tarieven zijn niet disproportioneel. De vorderingen van zorginstelling Carinova zijn daarom niet toewijsbaar.

Meest gelezen berichten