Vergunning 'megastal' Wichmond onterecht afgegeven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vergunning 'megastal' Wichmond onterecht afgegeven
Arnhem, 21 december 2015

De gemeente Bronckhorst had geen vergunning mogen verlenen voor het realiseren van een rundveestal in Wichmond. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland.

Rundveestal

De Burgemeester en wethouders van Bronckhorst hadden een omgevingsvergunning verleend voor de realisering van een rundveestal voor het houden van 72 stuks vrouwelijk jongvee en 20 fokstieren. Een aantal omwonenden en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie hebben beroep ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening gedaan. Zij zijn bang dat dit een begin is van een ontwikkeling tot een megastal.

Intensieve veehouderij

De voorzieningenrechter heeft de beroepen gegrond verklaard en de vergunning geschorst. Belangrijkste overweging hierbij is dat het bestemmingsplan intensieve veehouderij verbiedt. In dat kader is onder meer van belang of het gaat om biologisch gehouden dieren en of het gaat om melkvee of fokvee. De voorzieningenrechter oordeelt dat hier op niet-biologische wijze fokvee wordt gehouden. En dat is intensieve veehouderij. De gemeente Bronckhorst hadden daarom geen vergunning mogen verlenen zonder tegelijkertijd ook een omgevingsvergunning te verlenen voor deze afwijking van het bestemmingsplan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten