Veroordeling in zaak dollemansrit Arnhem en Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordeling in zaak dollemansrit Arnhem en Nijmegen
Arnhem, 19 oktober 2017

Een 23-jarige man uit Nieuwegein is voor de politie gevlucht in een gestolen auto en veroorzaakte hierdoor ernstige verkeershinder en gevaar voor andere weggebruikers. Hij kreeg voor de diefstal van een auto, de heling van een auto en de diverse vernielingen die hij tijdens zijn vlucht veroorzaakte, een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk opgelegd. Voor de verkeersovertredingen legde rechtbank de man een gevangenisstraf van 1 maand en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 jaar op. Tot slot moet hij nog een oude gevangenisstraf uitzitten.

De man is kort nadat hij werd vrijgelaten uit de gevangenis opnieuw ernstig de fout in gegaan. De man heeft een auto gestolen en een andere auto geheeld. Toen hij een stopteken kreeg van de politie, terwijl hij in de gestolen auto reed, besloot hij te vluchten met een zeer verkeersgevaarlijke dollemansrit tot gevolg. De man wilde koste wat het kost de politie ontvluchten, waarbij hij zich niet heeft bekommerd om zijn medeweggebruikers. Hij wilde duidelijk alleen zijn eigen hachje redden. Tijdens de rit heeft de man meerdere ernstige verkeersovertredingen begaan. Zo reed hij met hoge snelheid tegen het verkeer in, haalde hij links en rechts in en veroorzaakte hij meerdere aanrijdingen. Hij mag van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen.

Geen rijbewijs

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij kennelijk niet te stoppen was en tientallen minuten lang ernstige verkeershinder en gevaar voor andere weggebruikers heeft veroorzaakt.  Dit deed hij overigens ook nog zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Vrijspraak bedreiging

De man werd ook de bedreiging van een politieagent ten laste gelegd. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man opzet had op de bedreiging van een politieagent en spreekt hem van dit feit vrij.

Bijzondere voorwaarden en schadevergoeding

Om de kans op herhaling te verminderen legde de rechtbank bijzondere voorwaarden, zoals een verblijf in een instelling, op. De man moet in totaal ruim 8.000 euro aan schadevergoeding betalen aan 5 benadeelde partijen.
De voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, waarvoor de man eerder veroordeeld was, moet hij alsnog uitzitten omdat hij opnieuw strafbare feiten is begaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten