Veroordeling oplichter Doetinchemse horecagelegenheden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordeling oplichter Doetinchemse horecagelegenheden
Zutphen, 01 augustus 2016

Een 52-jarige man is veroordeeld voor oplichting van 2 horecagelegenheden in Doetinchem. De man is een plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders voor de duur van 2 jaar opgelegd

Niet betalen

De man heeft in de eerste horecagelegenheid een bestelling gedaan en vervolgens aangegeven dat hij geen geld had toen de horeca uitbuiter hem vroeg of hij wilde betalen. Hij gaf aan dat zijn zoon zou betalen. Hierop kreeg de man een telefoon aangeboden om zijn zoon te bellen, maar toen de horecaeigenaar het gekozen nummer draaide gaf deze persoon aan niet de zoon te zijn van de 52-jarige man. Nadat de man nogmaals is gevraagd te betalen stond hij op en vertrok naar de tweede horecagelegenheid.

Daar aangekomen heeft de man wederom een bestelling gedaan.  Vervolgens kreeg deze horeca uitbuiter bericht van de eerste horeca uitbuiter waarin hij hem vertelde dat deze klant niet kon betalen. Inmiddels was ook de politie gearriveerd.

Misbruik van in horeca geldende gewoonte

De rechtbank oordeelt dat de man, door op het terras of in een restaurant plaats te nemen en een bestelling te doen, terwijl hij wist dat hij niet kon betalen, bedrieglijk gebruik heeft gemaakt van een normaal gedragspatroon binnen de horeca. Een uitbater van een horecagelegenheid vraagt immers in de regel geen betaling vooraf, want het is gebruikelijk om achteraf te betalen in die branche. Ook is het voor uitbaters niet mogelijk om de betrouwbaarheid van iedere individuele klant te toetsen. De man heeft zich niet alleen voorgedaan als betrouwbare klant, maar heeft daarbij ook doelbewust misbruik gemaakt van een in de horeca geldende gewoonte.

Veelpleger

De man staat bekend als veelpleger. Hij vervalt steeds in crimineel gedrag, zorgt voor overlast en is de laatste jaren niet vatbaar voor hulpverlening of interventies. Zo blijk uit de reclassering. Om de kans op herhaling van crimineel gedrag te beëindigen is hem de maatregel van plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (de ISD-maatregel) opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten