Veroordelingen en vrijspraak voor diefstal met geweld en poging tot afpersing in Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen en vrijspraak voor diefstal met geweld en poging tot afpersing in Arnhem
Arnhem, 23 december 2015

Een 21-jarige man uit Westervoort en een Arnhemmer (21) zijn veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met aftrek van het voorarrest. De 2 mannen zijn verantwoordelijk gehouden voor het stelen van een laptop en poging tot afpersing van een iPhone. Een 22-jarige man uit Arnhem is voor deze vergrijpen vrijgesproken.

Worsteling

In de nacht van 24 op 25 februari 2015 waren de 3 mannen een kamer van een (mede)bewoner van het pand aan de Renssenstraat in Arnhem binnengegaan. De medebewoner was daar op dat moment samen met een vriend. De bewoner kreeg een voorwerp tegen zijn hoofd gezet wat leek op een vuurwapen. Daarbij is geprobeerd zijn iPhone afhandig te maken. Er ontstond een worsteling waarbij de bewoner en zijn vriend zijn mishandeld. Tijdens de worsteling heeft 1 van de mannen de laptop van de bewoner gestolen.

Voorwaarden

De Westervoorter die met het wapen dreigde en de Arnhemmer die de laptop stal zijn veroordeeld voor beide feiten. Beiden hebben een aanzienlijke bijdrage aan deze vergrijpen geleverd. De rechtbank heeft het volwassenstrafrecht toegepast en aan beiden een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met proeftijd van 2 jaar opgelegd. In hun proeftijd moeten de mannen zich houden aan de voorwaarden zoals opgelegd door de rechtbank, zoals een meldplicht bij de reclassering. Verder heeft de Arnhemmer nog een behandelverplichting opgelegd gekregen. De man uit Westervoort is een locatieverbod met aansluiting van een elektronisch controlemiddel opgelegd. Daarnaast moeten de mannen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Derde verdachte vrijgesproken

Bij de 22-jarige Arnhemmer kan niet worden bewezen dat het door hem gebruikte geweld is toegepast met het oogmerk op de beroving dan wel de afpersing. Van deze feiten is hij daarom vrijgesproken. Een mogelijke mishandeling is hem niet tenlastegelegd.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten