Gevangenisstraffen voor afdreiging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen voor afdreiging
Arnhem, 14 april 2016

De rechtbank heeft een 32-jarige man uit Apeldoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor bedreiging van een politieagent met de dood en afdreiging van de eigenaar van een restaurant. Een 29-jarige man uit Deventer is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf voor afpersing en afdreiging van dezelfde restauranthouder. Beide mannen moeten ook schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van de afdreiging en afpersing.

Chantage

Volgens de rechtbank hebben zowel de man uit Apeldoorn als de man uit Deventer de restauranthouder gedurende een langere periode meerdere malen geldbedragen afhandig gemaakt door hem te chanteren met het openbaar maken van een foto van zijn geslachtsdeel, die hij (naar eigen zeggen: voor de grap) via zijn mobiele telefoon naar een minderjarige had gestuurd. Dit levert in juridische termen het delict 'afdreiging' op. De rechtbank vindt niet bewezen dat de mannen, die elkaar kenden en die beiden op de hoogte waren van en/of beschikten over de bewuste foto, in zodanige mate hebben samengewerkt bij de afdreiging van het slachtoffer dat zij daarvoor als elkaars mededader kunnen worden veroordeeld.

Afpersing

De man uit Deventer heeft de restauranthouder niet alleen gedreigd de foto openbaar te maken, maar hem (en een werknemer van het restaurant) ook bedreigd met geweld. Daarnaast heeft de man ook bescherming opgedrongen aan de restauranthouder tegen andere personen die hem geld afhandig maakten en daarvoor betaling gevraagd. Daarom is hij ook veroordeeld voor afpersing.

Bedreiging

De Apeldoornse man heeft zich naast het afdreigen van de restauranthouder ook schuldig gemaakt aan bedreiging van een politieagent met de dood. Deze bedreiging heeft hij telefonisch geuit, vanuit de gevangenis.

Hogere straf

De rechtbank rekent beide mannen zwaar aan dat zij jarenlang de restauranthouder onder grote druk hebben gezet. Uit zijn slachtofferverklaring blijkt dat hij daar lichamelijk en psychisch ernstig onder heeft geleden. Het feit dat de man uit Deventer ook met geweld heeft gedreigd, maakt dat aan hem overeenkomstig de eis van de officier van justitie een gevangenisstraf van 24 maanden is opgelegd. Verder moet hij € 6.500,= aan schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. De Apeldoornse man heeft zich tegenover de restauranthouder weliswaar niet schuldig gemaakt aan afpersing, maar hij is wel degene die als eerste is begonnen met het afdreigen. Bovendien heeft hij een politieagent met de dood bedreigd. Daarom straft de rechtbank hem, hoger dan door de officier van justitie is geëist, met een gevangenisstraf van 18 maanden. Daarnaast moet hij € 1.500,= schadevergoeding aan de restauranthouder betalen.

 

De volledige uitspraken worden binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten