Veroordelingen voor o.a. hennepkwekerijen, witwassen en heling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor o.a. hennepkwekerijen, witwassen en heling
Arnhem, 16 november 2016

De rechtbank veroordeelde 4 mannen voor o.a. hennepkwekerijen, diefstal van stroom, witwassen, en heling van een auto. 3 mannen werden ook verdacht van o.a. gijzeling, maar zijn hier van vrijgesproken. De opgelegde straffen varieerden van voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Hennepkwekerijen en diefstal stroom

Twee 36-jarige mannen uit Duiven en Rotterdam hielden 2 hennepkwekerijen in Westervoort en Molenhoek. Om de hennepkwekerij van stroom te kunnen voorzien was een illegale elektriciteitsaansluiting aangelegd. Hiermee maakten de mannen zich ook schuldig aan diefstal van elektriciteit.

De rechtbank veroordeelt de 36-jarige man uit Duiven daarnaast voor witwassen. De man had een klein inkomen, maar kocht wel luxegoederen zoals personenauto’s. Kijkend naar de leidende rol van de man bij het opbouwen en in stand houden van de hennepkwekerijen, kreeg hij een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4  voorwaardelijk.

Gijzeling en voorbereidingen treffen tot gijzeling

De 36-jarige man uit Rotterdam werd – samen met een Poolse man van 29 en een man uit Duitsland van 45 jaar oud- ook verdacht van gijzeling van de man uit Duiven. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat zij de Duivenaar hebben gegijzeld. Hiervan worden zij dan ook vrijgesproken.

Daarnaast werden de 3 mannen verdacht van het treffen van voorbereidingen tot afpersing, diefstal met geweld, gijzeling en/of vrijheidsberoving van de Duivenaar en zijn vriendin. Ook dit vindt de rechtbank niet bewezen. Hoewel sprake was van verdachte omstandigheden, is er meer nodig om dergelijke feiten bewezen te verklaren  dan alleen het onder verdachte omstandigheden bezitten van voorwerpen die daarbij kunnen worden gebruikt.

Diefstal of heling personenauto en kentekenplaten

De Rotterdammer, Pool en Duitser werden ook verdacht van diefstal, dan wel heling van een personenauto en kentekenplaten. Diefstal vindt de rechtbank niet bewezen, omdat niet bewezen kan worden dat de 3 wisten of konden vermoeden dat deze kentekenplaten waren gestolen. De rechtbank oordeelt dat dit wel het geval was bij de auto. De mannen zijn hier dan ook voor veroordeeld.

De 29-jarige Pool wordt, naast de heling van de auto, ook veroordeeld voor het voorhanden hebben van een balletjespistool. Voor deze 2 feiten kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken. De 45-jarige Duitser kreeg voor de heling van de auto een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken opgelegd.

De Rotterdammer kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk voor de hennepkwekerijen, diefstal van stroom en de heling. Hierbij hield de rechtbank rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor het bezit van cocaïne en heroïne. Aan de andere kant hield de rechtbank rekening met de verantwoordelijkheid die man nam en de openheid van feiten die hij heeft gegeven. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten