Veroordelingen voor openlijk geweld in uitgaansgebied Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor openlijk geweld in uitgaansgebied Arnhem
Arnhem, 29 september 2016

De rechtbank veroordeelde vandaag 8 personen voor het plegen van openlijk geweld in het uitgaansgebied in Arnhem. De straffen variëren van voorwaardelijke werkstraffen van 40 uur tot werkstraffen van 180 uur. Eén man werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Bewuste confrontatie

Op 22 februari 2014 ontstond vroeg in de ochtend voor een club in Arnhem een vechtpartij tussen twee groepen. Eén groep behoorde bij de club en de andere groep bestond uit bezoekers. Hierbij vond over en weer duw- en trekwerk plaats en zijn er meerdere mensen geslagen. Na de komst van de politie is de vechtpartij geëindigd. Een half uur later is een groep bezoekers teruggegaan naar de club. Nadat zij op het rolluik van de club hadden geklopt en de groep behorend bij de club naar buiten kwam, gooiden de groep bezoekers met onder andere blikjes in de richting van de groep van de club. Hierna ontstond wederom een vechtpartij. Bij de tweede vechtpartij zijn meerdere mensen uit de groep bezoekers geslagen en geschopt. Dit gebeurde ook bij een aantal personen die op dat moment weerloos op de grond lagen. De rechtbank vindt dit zeer kwalijk. Daarnaast rekent de rechtbank het de groep bezoekers aan dat zij een half uur na het eerste geweldsincident naar de club zijn teruggekeerd. Hiermee hebben zij bewust de confrontatie opgezocht.

Werkstraffen

Toga en witte bef

De rechtbank heeft de mannen werkstraffen opgelegd. Hierbij is in de hoogte van de werkstraf rekening gehouden met ieders aandeel in de vechtpartijen. Een 42-jarige man en zijn 22-jarige zoon, beiden beveiligers uit Apeldoorn, kregen een werkstraf van 180 uur. De eigenaar van de club, een 41-jarige man uit Nijmegen, is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Een 26-jarige Arnhemmer en een 29-jarige Deventenaar kregen beiden een werkstraf van 80 uur. Een 22-jarige Apeldoorner is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. Twee Apeldoornse mannen van 27 jaar en 30 jaar kregen een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur.

Vrijspraak

Een 43-jarige man uit Nijmegen is door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij heeft geen bijdrage geleverd aan het openlijk geweld, maar geprobeerd de vechtende menigte uit elkaar te halen.

Van beide groepen is het vonnis van de verdachte met de hoogste straf gepubliceerd. Daarnaast is het vonnis van de verdachte die is vrijgesproken gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten