Vervoeren en dumpen van drugsafval leidt tot celstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vervoeren en dumpen van drugsafval leidt tot celstraf
Zutphen , 31 juli 2015

Een 25-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 23.000 euro betalen. De man heeft zich schuldig gemaakt aan het vervoeren van grote hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen, die afkomstig waren van de productie van verdovende middelen.

Onbevoegd en onzorgvuldig

De strafbare feiten hebben plaatsgevonden in de periode van 1 maart tot en met 22 mei 2014 in onder andere het Groningse Roden en het Gelderse Heerde. Een medeverdachte heeft de man benaderd voor een rit op een moment dat hij in een café zat. De man is vervolgens naar de medeverdachte toegegaan en heeft daar de sleutels van de vrachtwagen in ontvangst genomen. Tijdens het vervoer heeft de man hij enkele jerrycans verloren en daarbij hebben voorbijgangers (kortdurende) gezondheidsklachten opgelopen. De man heeft de vrachtwagen vooraf niet gecontroleerd en de lading ook niet goed vastgezet. Daarnaast is hij onzorgvuldig geweest met het afvoeren van de (chemische) afvalstoffen in Heerde. Dit kwam aan het licht naar aanleiding van een op 16 mei 2014 geconstateerde vissterfte in de Zuidelijke Heerderbeek. Na onderzoek zijn de man en medeverdachte op 22 mei 2014 aangehouden.

Milieuregelgeving

De man heeft zich volgens de rechtbank niet gehouden aan de milieuregelgeving. Dat heeft er toe geleid dat er afvalstoffen uit een aanhanger zijn gevallen en op de weg zijn terechtgekomen, waardoor voorbijgangers gezondheidsklachten hebben opgelopen. Volgens de rechtbank mag de man van geluk spreken dat de schade is beperkt tot het uit de aanhanger vallen van deze jerrycans en deze gezondheidsklachten. Omdat de man de afvalstoffen niet op een nette manier heeft afgevoerd, is er een grote kans op milieuschade. Ook is er een hoge kostenpost voor de samenleving ontstaan; de afvalstoffen moeten alsnog zorgvuldig worden verwijderd en afgevoerd.

Bepaling strafmaat

Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat er sprake is van het vervoer van grote hoeveelheden drugsafval, dat de man niet beschikt over het vereiste rijbewijs of certificaten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en dat hij bij het incident in Roden de vrachtwagen heeft bestuurd nadat hij - zoals hij zelf heeft verklaard – alcohol had gedronken. Tot slot heeft hij niet gecontroleerd wat hij vervoerde en hoe dat was geladen op de vrachtwagen. Volgens de rechtbank was de rol van de 25-jarige man kleiner dan die van de medeverdachte. Ook heeft de rechtbank op basis van artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht rekening gehouden met de straf die de man op 2 juni 2015 door de rechtbank Noord-Nederland is opgelegd. 
 

Uitspraken

Meest gelezen berichten