Voorwaardelijke celstraf, lange proeftijd en behandeling voor doden pasgeboren baby

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voorwaardelijke celstraf, lange proeftijd en behandeling voor doden pasgeboren baby
Arnhem, 20 juni 2014

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een inmiddels 21-jarige vrouw uit Zevenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaren voor het om het leven brengen van haar pasgeboren baby en het verbergen van het lichaam van de baby. Daarbij legt de rechtbank diverse bijzondere voorwaarden op, waaronder het volgen van een behandeling. De vrouw was ten tijde van het plegen van de feiten sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

De vrouw stelt dat zij niet geweten heeft dat zij in verwachting was. Ze beviel in november 2011 tijdens haar stage van een baby. Ze stopte een prop papier in de mond van de baby, uit angst voor ontdekking van de bevalling. De baby is hierdoor overleden. Vervolgens legde ze het lijkje in een plastic zak in de kofferbak van haar auto. Daar werd het lijkje aangetroffen

De rechtbank houdt aan de ene kant rekening met de ernst van het misdrijf. Aan de andere kant heeft de rechtbank op basis van deskundigenadvies vastgesteld dat de vrouw ten tijde van het plegen van de feiten sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechtbank oordeelt daarom dat een behandeling van groot belang is voor de vrouw en de samenleving. De rechtbank legt daarbij een proeftijd op van vijf jaren.

Ook omdat de zaak 2,5 jaar oud is en de vrouw dus lange tijd in onzekerheid heeft geleefd, komt de rechtbank niet tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaren, zoals de officier van justitie had geëist.

Meest gelezen berichten