Voorwaardelijke gevangenisstraf en werkstraf voor gijzeling en afpersing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voorwaardelijke gevangenisstraf en werkstraf voor gijzeling en afpersing
Arnhem, 27 augustus 2014

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 21-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en een werkstraf van 240 uur voor een gijzeling, afpersing en het voorhanden hebben van een op een echt vuurwapen gelijkend wapen. De man moet daarnaast – in het kader van de voorwaardelijke gevangenisstraf - de behandeling, die hij al was gestart, voortzetten.

Gijzeling en afpersing

De man had heeft geprobeerd iemand, waarvan hij dacht dat het een oplichter was, onder bedreiging van een neppistool, €1.700,- te laten betalen. Dit vond plaats in een auto en zowel de afgeperste man als een toevallige passagier werd verboden de auto te verlaten, zodat ook sprake was van gijzeling.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Hoewel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur op zijn plaats zou zijn, houdt de rechtbank rekening met het feit dat verdachte niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Daarnaast was de gijzeling slechts van zeer korte duur was en lijkt het handelen van de verdachte ingegeven te zijn door naïviteit en rigiditeit.

Verdachte is inmiddels al enige tijd vrij, volgt een opleiding en heeft hulp gezocht bij een psychiater. De rechtbank, is net als de officier van justitie en de verdediging, van oordeel dat een gevangenisstraf onder de huidige omstandigheden meer kwaad dan goed zal doen. Door het volgen van een opleiding wordt de kans op herhaling meer teruggedrongen, dan door het opsluiten van verdachte.

De rechtbank vindt daarom de door de officier van justitie gevorderde straf passend.

Meest gelezen berichten