Voorwaardelijke jeugddetentie en behandelverplichting voor grooming 14-jarig meisje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voorwaardelijke jeugddetentie en behandelverplichting voor grooming 14-jarig meisje
Arnhem, 02 mei 2017

Een 20-jarige man uit Wageningen maakte zich schuldig aan grooming en voldeed daarnaast niet aan een vordering van de politie. De rechtbank paste het jeugdstrafrecht toe en veroordeelde de man tot een geheel voorwaardelijke jeugddetentie van 6 weken en een behandelverplichting.

De man voerde seksueel getinte gesprekken met een destijds 14-jarig slachtoffer. Het meisje stuurde de man, op zijn aandringen, een foto van haar blote billen. Vervolgens dreigde de man de foto openbaar te maken als het meisje geen seks met hem zou hebben. Hij stelde meerdere ontmoetingen voor om seksuele handelingen te verrichten. De rechtbank rekent het de man aan dat hij met zijn dreigementen en dwingende voorstellen het slachtoffer erg bang heeft gemaakt. Daarnaast voldeed de man niet aan een door agenten gegeven vordering om zijn mobiele telefoon af te geven

Jeugdstrafrecht

Ten tijde van de feiten was de man 19 jaar oud. Zijn handelingsvaardigheden zijn beperkt, hij maakt impulsieve keuzes en kan eigen gedrag nauwelijks organiseren. Hij vertoont kinderlijker gedrag dan men gezien zijn kalenderleeftijd zou mogen verwachten. De rechtbank besloot daarom het jeugdstrafrecht toe te passen.

Bijzondere voorwaarden

De officier van justitie eiste een combinatie van een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf met daaraan verbonden de verplichting mee te werken aan ambulante behandeling.  Dit vind de rechtbank niet passend, gezien het risico van overvraging van de man. Gelet op de persoonlijke omstandigheden van de man vindt de rechtbank het wel van belang dat diagnostiek en behandeling plaatsvindt. Aan de voorwaardelijke straf verbindt de  rechtbank daarom de bijzondere voorwaarden zoals door de reclassering geadviseerd. Dit om de man ervan te weerhouden om opnieuw strafbare feiten te plegen en om er voor te zorgen dat meer zicht komt op de persoonlijkheid van de man en op de behandeling en begeleiding die hij nodig heeft.

Uitspraken

Meest gelezen berichten