Laden...

Voorwaardelijke werkstraf voor opruiing via Twitter en Facebook

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voorwaardelijke werkstraf voor opruiing via Twitter en Facebook
Zutphen, 16 maart 2015

Een 29-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur, met een proeftijd van twee jaar. De man heeft zich schuldig gemaakt aan opruiing door op zijn algemeen toegankelijke Twitterpagina een bericht te plaatsen, waarin hij expliciet heeft opgeroepen tot fysiek geweld tegen een persoon.

Volger waarschuwt

De man is in Amsterdam en omstreken een bekende rapper met een Twitterpagina die ongeveer twintigduizend volgers heeft. Zijn bericht heeft dus een groot publiek bereikt. De Amsterdammer heeft onder meer verklaard dat hij met het bericht uiting heeft willen geven aan zijn boosheid toen hij hoorde van een pedofiel die jonge meisjes zou benaderen. Naar het oordeel van de rechtbank is het bericht van verdachte niet alleen een uiting van boosheid, maar ook een zeer expliciete oproep tot gewelddadig optreden jegens een vermeende pedofiel. De man moet zich op zijn minst bewust zijn geweest van de aanmerkelijke kans dat het bericht bij anderen de wens tot geweld tegen de vermeende pedofiel zou opwekken of versterken. En die kans heeft hij aanvaard. Eén van de volgers van de man heeft hem er zelfs nog in een reactie op Twitter op heeft gewezen dat het aanzetten tot een ‘lynchmob’ strafbaar is.

​Voorbeeldfunctie

Bij het vaststellen van de duur van de op te leggen straf weegt de rechtbank onder meer mee dat verdachte inzicht heeft getoond in het kwalijke van zijn handelen. Een andere overweging is zijn rol in het geheel, deze was anders dan die van de medeverdachte (zie ook ECLI:NL:RBGEL:2015:1747). De Amsterdammer heeft als bekende persoonlijkheid met zo veel volgers een voorbeeldfunctie, daarom heeft hij een hogere straf opgelegd gekregen.

Uitspraken