Laden...

Voorzieningenrechter oordeelt: alleen tot na de tarweoogst via erf gedaagde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voorzieningenrechter oordeelt: alleen tot na de tarweoogst via erf gedaagde
Arnhem, 02 februari 2016

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat 2 mannen uit Heteren voorlopig via het erf van gedaagde mogen rijden tot na de tarweoogst. Daarnaast moeten de mannen toestemming proberen te krijgen van de provincie voor de aanleg van een uitweg van hun land.

Erfdienstbaarheid

Eisers hebben enkele percelen land waarop zij een agrarisch bedrijf uitoefenen. Die percelen zijn vroeger van gedaagde geweest. Gedaagde heeft die aan een derde verkocht en eisers hebben die percelen vervolgens van die derde gekocht. Toen eisers de percelen kochten meenden zij dat zij een erfdienstbaarheid hadden om over het perceel van gedaagde naar de openbare weg te gaan. Gedaagde is het daarmee niet eens en weigert eisers toegang te verschaffen.  Eisers stellen niet op hun land, dat met tarwe is ingezaaid, te kunnen komen. Zij vorderen in kort geding dat gedaagde hen ongehinderd doorgang moet verlenen.

Kadastrale kaartjes

Mozaïek vloer Paleis van Justitie in Arnhem

In het kort geding moet worden onderzocht of eisers ooit een recht van erfdienstbaarheid hebben gekregen. Dat blijkt een hele puzzel omdat de percelen in het verleden vaak in gedeeltes van eigenaar zijn verwisseld. De kadastrale percelen zijn daarom telkens gesplitst en van andere nummers voorzien. De voorzieningenrechter volgt het spoor terug aan de hand van kadastrale kaartjes. De conclusie is dan dat, anders dan de verkoper en de notaris kennelijk ook meenden, aan de percelen van eisers nooit een erfdienstbaarheid is verbonden om over het erf van gedaagde naar de openbare weg te mogen gaan. Het was juist zo dat de erfdienstbaarheid waarnaar in de koopakte van eisers is verwezen een erfdienstbaarheid ten laste van hun percelen was. Dat betekent dat eisers geen recht hebben om over het erf van gedaagden naar hun land te gaan. Zij hebben echter geen andere uitweg naar de openbare weg. Zij zouden met hun trekkers en machines vanaf de openbare weg wel over de stoep en het fietspad en een duiker over een sloot hun land op kunnen rijden, maar dat mag niet van de provincie omdat stoep en fietspad daarop niet zijn berekend.

Noodweg

De voorzieningenrechter beslist dat eisers bij wijze van noodweg tijdelijk over het erf van gedaagde naar hun land mogen komen en gaan en dat gedaagde dat moet dulden. Dat mag voorlopig tot na de tarweoogst. Eisers moeten wel toestemming proberen te krijgen van de provincie voor de aanleg van een uitweg van hun land op de openbare provinciale weg. Als zij daarvoor toestemming kunnen krijgen en dus een eigen uitweg kunnen aanleggen, dan moeten zij dat doen, ook al brengt dat flinke kosten met zich. Gedaagde hoeft in dat geval niet meer te dulden dat eisers over zijn erf gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten