Laden...

Vriendelijke aanpak jeugdigen in civiele zaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vriendelijke aanpak jeugdigen in civiele zaken
Zutphen, 09 juli 2014

Waar vroeger drie verschillende rechters zich over problemen van een kind bogen, kijkt nu een gespecialiseerde kinderrechter naar de beste oplossing voor het kind. Een speciale wachtruimte in de rechtbank voor kinderen in een gesloten inrichting is een volgende stap in een meer kindvriendelijke aanpak bij de Rechtspraak.

“Een kind spijbelt voortdurend en steelt aan de lopende band, na een tijd verschijnt deze voor de rechter. De rechtbank Gelderland beslist dagelijks in dit soort zaken. Een strafrechter moest dan in het verleden bekijken welke straf daar passend voor was. De kantonrechter bekeek het spijbelen en de civiele rechter oordeelde of het kind uit huis geplaatst moest worden. Maar de oorsprong van de problemen? Die zagen we niet altijd. Soms werden er zelfs tegenstrijdige beslissingen genomen.” Aan het woord is kinderrechter Marja Vos, tevens voorzitter van het team Jeugd in Zutphen.

En nu maar één rechter?

“Inderdaad, nu is er maar één rechter, deze beslist over alle problematieken van een jongere. Een kinderrechter. De jeugdige staat centraal en wij bouwen onze organisatie daar om heen. We behandelen de zaken op één zitting, niet op verschillende momenten. We zoeken naar de beste oplossing voor de jongere. Dat kán een straf zijn, maar ook een uithuisplaatsing. De meest ingrijpende maatregel die we kunnen nemen is het zogenaamde gesloten plaatsen van een kind.

Ze hebben geen strafbaar feit gepleegd, maar toch achter slot en grendel?

“Deze jongeren isoleren we inderdaad van de buitenwereld. Zo kunnen ze in alle rust meer structuur krijgen in hun leven. Ook aan de sociale vaardigheden wordt gewerkt.

Deze jongeren worden in hun ontwikkeling bedreigd. Bij jongens gaat het vaak om agressie, meisjes zijn bijvoorbeeld slachtoffer van loverboys. Ze zijn een gevaar voor zichzelf of voor anderen, alle behandelingen hebben weinig tot niets uitgehaald. Dan moet je als rechter iets heel ingrijpends doen en dat is opsluiten.”

Kinderen, jeugd?

“Deze vrijheidsbeneming is echt een laatste redmiddel. De kinderrechter past dit toe voor kinderen die de ‘vrijheid’ echt niet aan kunnen. Het gaat om jongeren tot 18 jaar, een minimumleeftijd is er niet.”

Een speciale ruimte voor de opvang van jeugdigen?

De jongeren die we in deze ruimte opvangen, krijgen geen straf. Ze zijn gedwongen opgenomen en worden verplicht behandeld. In Nederland hebben we afgesproken dat ze dan ook niet als een crimineel behandeld moeten worden. Als ze in een gesloten inrichting zitten, is dat met een reden. Dan zou het gek zijn als ze hier bij de rechtbank alle vrijheid kregen.

Hoe ziet zo’n ruimte er uit?

“Een kinderrechter moet goed kunnen beslissen wat er met een jongere moet gebeuren. Daarvoor moet er tijdens de zitting zoveel mogelijk informatie boven tafel komen. En als dat in een stressvolle situatie gebeurt, lukt dat niet. Daarom is het zo belangrijk dat de jongeren lekker kunnen zitten, wat tv kunnen kijken en meer op hun gemak zijn. Niet alleen met de ruimte wordt rekening gehouden. De jongeren worden veelal rechtstreeks vanuit de inrichting naar de rechtbank vervoerd en we proberen de wachttijd minimaal te houden.”

De locatie Zutphen is een van de laatsten in Nederland die een kindvriendelijke wachtruimte heeft. Is dat niet wat laat?

“We weten al jaren dat we een speciale wachtruimte moeten hebben. En de plannen voor een aanpassing in het oude gebouw waren al op een haar na geveld. Maar toen veranderde de wet, nu zijn de ‘gesloten’ jeugdigen de verantwoordelijkheid van de Parketpolitie. Dat betekende weer een nieuwe ruimte, maar nu in de buurt van de politie, zoeken. Een ruimte onder in het gebouw betekent weer andere aanpassingen en voorzieningen. En zo ben je al gauw weer een jaartje verder. Ik ben blij dat de jongeren niet meer in een kale ruimte hoeven te zitten.”

Meest gelezen berichten