Laden...

Vrijspraak Nijmegenaar voor overtreding growshopverbod

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak Nijmegenaar voor overtreding growshopverbod
Arnhem , 19 november 2015

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 55-jarige man uit Nijmegen vrijgesproken van overtreding van het growshopverbod.

Opiumwet

Het voorhanden hebben en verkopen van materialen voor professionele of grootschalige wietteelt is vanaf maart van dit jaar strafbaar. Met het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet wil de overheid growshops die zich bezighouden met wietcriminaliteit uitbannen.

Plantarium

Op 26 mei 2015 is de politie in het kader van een landelijke actiedag tegen growshops binnengetreden in winkel van de man (genaamd: Plantarium). Daar namen agenten zo'n 3.000 producten in beslag, waaronder koolstoffilters, hennepzaden, groeitenten, flacons groeimiddel en knipbenodigdheden.

Medicinaal gebruik

De eigenaar verklaarde alleen goederen de medicinale gebruiker en de kleinschalige hobbykwekers te hebben verkocht. Volgens hem zijn de in beslag genomen goederen alleen geschikt voor maximaal 5 planten. Uit zijn administratie blijkt niet dat hij deze producten in grote hoeveelheden verkocht.
 
Volgens de officier van justitie worden goederen die Plantarium verkoopt vaak in wietkwekerijen gebruikt. De officier van justitie was – mede gelet op de combinatie van goederen die zijn aangetroffen – wel bewezen dat de goederen een strafbare bestemming hadden. Volgens de officier van justitie was ook bewezen dat de winkeleigenaar hiervan wetenschap had, nu hij door middel van een brief op de hoogte is gesteld van het feit dat de situatie in zijn winkel strafbaar was. De officier van justitie had daarom een celstraf van 3 maanden geëist voor overtreding van artikel 11a van de Opiumwet.

Onderbouwde betoog

De rechtbank spreekt de Nijmegenaar vrij, omdat hij onderbouwd heeft betoogd dat zijn winkel zich richt op de medicinale gebruiker en de hobbyteler die maximaal 5 hennepplanten heeft. Tegenover deze onderbouwde verklaring van de man is door het Openbaar Ministerie niets gesteld dat deze verklaring betwist. Bovendien schoot het onderzoek in deze zaak volgens de rechtbank op een aantal punten tekort.
 
De volledige uitspraak is via onderstaand ECLI-nummer te lezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten