Laden...

Vrijspraak na onvoldoende bewijs vechtpartijen carnavalsfeest Herveld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak na onvoldoende bewijs vechtpartijen carnavalsfeest Herveld
Arnhem , 22 juli 2015

De rechtbank heeft vandaag 2 mannen van 43 jaar uit Heteren en Renkum vrijgesproken van alle feiten waarvan zij werden beschuldigd. Om die reden is aan de benadeelde partijen ook geen schadevergoeding toegekend.

Vechtpartijen

De beide mannen vierden op 3 maart 2014 carnaval samen met een groep van enkele honderden anderen. De groep eindigde in een zalencentrum in Herveld. Toen het feest op zijn einde liep, ontstonden verschillende vechtpartijen op het Dorpsplein in Herveld. Daarbij raakten veel mensen gewond (waaronder ook de verdachten) en liepen twee mannen zwaar letsel op. Er hebben 11 mensen aangifte gedaan, waaronder de beide verdachten zelf.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de man uit Heteren 7 mensen hebben mishandeld en de man uit Renkum 3. Het OM eiste werkstraffen en vond dat de mannen schadevergoedingen moesten betalen aan de slachtoffers. De mannen verklaarden bij de politie en bij de rechtbank echter dat zij belaagd werden en, als zij al mensen hadden geslagen, zij uit zelfverdediging handelden.

Chaotisch

In het onderzoek zijn 56 mensen gehoord. Een deel van de incidenten stond bovendien op camerabeelden van de C1000 in Herveld. Die beelden zijn op 8 juli 2015 op zitting uitgebreid bekeken.
De rechtbank kon uit de vele getuigenverklaringen en de camerabeelden afleiden dat de situatie zeer chaotisch was, dat de mensen zich voortdurend verplaatsten en dat de camerabeelden slechts een beperkt beeld geven van wat er is voorgevallen. Een aantal mensen die volgens getuigenverklaringen wel degelijk geweld lijkt te hebben gepleegd, is nooit gevonden. De reconstructie van wie wat wanneer gedaan heeft, werd hierdoor ernstig belemmerd. Het feit dat de meesten van de aanwezigen in carnavalskostuum verkleed waren, maakte de identificatie soms gemakkelijker. Bijvoorbeeld omdat het een opvallend en duidelijk van de anderen te onderscheiden kostuum betrof, zoals de ‘Hulk’. Soms maakte het de identificatie juist moeilijker. Zo waren er mensen in een kostuum dat zich juist weinig onderscheidde van andere kostuums. Diverse getuigen spraken van een ‘man in wit pak’ of ‘man in zwarte kleding’ Er liepen echter meerdere mensen rond in min of meer witte of zwarte kleding en ook meerdere mensen in - gedeeltelijk - ‘boevenpak’.
 

Getuigenverklaringen komen niet overeen

Aan de hand van de beelden constateerde de rechtbank dat veel getuigenverklaringen niet overeenkomen met wat er op de beelden is te zien. In de getuigenverklaringen worden gewelddadige gedragingen aan 1 of beide verdachten toegerekend die zij - zo is te zien op de beelden - niet gedaan (kunnen) hebben. De rechtbank constateerde verder dat er getuigenverklaringen waren die de beide mannen beschreven als agressief. Aan de andere kant waren er ook getuigenverklaringen die beschreven dat de mannen juist in het nauw werden gedreven en dat zij belaagd werden. Tot slot bleek dat er het nodige contact is geweest tussen getuigen onderling. Ook zijn foto’s van de mannen uit Renkum en Heteren gaan rouleren tussen de verschillende getuigen.
Vanwege dit alles heeft de rechtbank in het dossier per feit bekeken of onafhankelijk bewijs bestond voor de feiten waarvan de mannen werden beschuldigd. Dat was echter maar beperkt aanwezig. De rechtbank kon daardoor van geen enkel feit met voldoende zekerheid vaststellen dat het daadwerkelijk gepleegd was door de mannen uit Heteren en Renkum.

Onvoldoende overtuigend bewijs

De rechtbank heeft ook niet vastgesteld door wie de verschillende aangevers dan wel zijn geslagen. Dat dit voor de aangevers zeer onbevredigend is, is voor de rechtbank goed te begrijpen. Het is echter niet aan de rechtbank om meer in het algemeen vast te stellen wat er allemaal is gebeurd bij deze ongeregeldheden. De rechtbank dient vast te stellen of er voldoende en overtuigend bewijs is voor de afzonderlijke strafbare feiten zoals deze in de dagvaarding van de mannen uit Renkum en Heteren waren vermeld. Dat is, als gezegd, op basis van het dossier en de camerabeelden, niet gelukt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten