Laden...

Vrijspraak van witwassen voor 79-jarige Nijkerker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrijspraak van witwassen voor 79-jarige Nijkerker
Arnhem , 09 juli 2015

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 79-jarige man uit Nijkerk vrijgesproken van (gewoonte)witwassen.

Erven groot buitenlands vermogen

De 79-jarige man en zijn broer en zus hebben een groot buitenlands vermogen geërfd van hun ouders. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat dit geld afkomstig is van criminele activiteiten die door de vader van de man zijn begaan. De vader is in 1981 veroordeeld voor onder andere fraude door het wegsluizen van geld bij zijn werkgever.

De Nijkerker heeft verklaard dat hij tijdens de veroordeling van zijn vader geen goed contact had met zijn familie en ook niet meer bij hen in de buurt woonde. Hij was er wel van op de hoogte dat zijn vader was veroordeeld, maar hij wist niet meer dan dat. Hij geeft aan niet te weten waar het geld vandaan komt. Hij denkt dat het geld gewoon komt van goed zaken doen door zijn vader. Verder had zijn moeder een goed pensioen.

Nauwelijks onderzoek naar herkomst geld

De rechtbank vindt dat het OM in de eerste plaats had moeten onderzoeken of het wettig kan worden bewezen dat het vermogen - dat bij een Zwitserse bank is ondergebracht – uit een misdrijf afkomstig is. Het OM heeft niet of nauwelijks onderzoek gedaan naar waar het buitenlandse geld en het vermogen van de moeder vandaan komt.

Vrijspraak

Dat de vader in een ver verleden is veroordeeld voor onder meer fraude en dat er nu een zeer groot geldbedrag op een buitenlandse bankrekening boven water komt waarvan de herkomst niet helemaal helder is, is volgens de rechtbank onvoldoende voor de conclusie dat het niet anders kan dan dat het geldbedrag uit een misdrijf afkomstig is. De rechtbank spreekt de Nijkerker om die reden vrij van witwassen. De vorderingen van de (ex-)werkgever van zijn vader wordt niet-ontvankelijk verklaard, omdat de 79-jarige man is vrijgesproken. De benadeelde partijen kunnen hun vorderingen nog wel aanbrengen bij de burgerlijke rechter.

Uitspraken

Meest gelezen berichten