Laden...

Week van de Rechtspraak 'Open over openbaarheid'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Week van de Rechtspraak 'Open over openbaarheid'
Aarnhem, Zutphen, 04 september 2014
Rechtspraak is openbaar, maar niet altijd. Waarom worden sommige

zaken achter gesloten deuren behandeld? En wat speelt zich daar eigenlijk af? Wie daar meer over wil weten, kan zijn hart ophalen tijdens de Week van de Rechtspraak in september. Bij de rechtbank Gelderland kunt u op vrijdagmiddag 12 september zowel in Zutphen als Arnhem terecht. In de “Open Rechtbank” kunt u in de keuken kijken van het jeugd- en adolescentenstrafrecht en wordt een besloten belastingzitting nagespeeld. Aanvang 13.30 uur.

Daarbij komt ook de verborgen kant van het recht aan de orde: familierechtzaken, minderjarigenkwesties en belastingzaken, waarbij publiek normaal gesproken niet welkom is.

19 jarige overvaller, zitting achter gesloten deuren?

Moet een 19-jarige, verdacht van een overval, in het openbaar worden berecht? Denk hierover mee tijdens een strafrechtzitting in Arnhem en Zutphen. Een 19-jarige is volgens de wet volwassen, dus 19-jarigen worden altijd openbaar berecht? De rechtbank kan tegenwoordig het Adolescentenrecht toepassen. In een van de zittingzalen van de locaties in Zutphen en Arnhem zal het publiek meerdere malen gevraagd worden om te stemmen voor een openbare of besloten zitting. Op basis van een concrete casus lichten een advocaat en Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie hun standpunten toe. Na afloop legt een rechter uit wat er in dat specifieke geval is besloten. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen.

Besloten belastingzitting

In de locatie Arnhem kan het publiek ook kennis maken met een Belastingzaak. In een nagespeelde zitting, die normaliter achter gesloten deuren plaats heeft, geven rechters en raadsheren uitleg over de behandeling van een belastingaanslag van een wietkwekerij. Hierin werken Hof Arnhem- Leeuwarden en de rechtbank samen.

Living Statue op de markt in Arnhem

Vrijdagochtend 12 september staat op de markt in Arnhem een Living Statue van Vrouwe Justitia. Alle bezoekers kunnen desgewenst op de foto met dit standbeeld. De foto’s worden gepubliceerd op de landelijke Facebookpagina van de Rechtspraak.

In het hele land

Ook rechtbanken en gerechtshoven in de rest van het land organiseren activiteiten. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een nagespeelde echtscheidings- of belastingzaak bijwonen, met rechters discussiëren over openbaarheid of een afgesloten deel van het gerechtsgebouw - het cellencomplex - bezoeken.

Tijdens de ontmoetingen en rondleidingen is er alle ruimte om ook andere vragen over rechtspraak aan te snijden. Hoe scheiden rechters bijvoorbeeld feiten van emoties? Wat is de functie van de toga? Welke rechten heb je als slachtoffer van een delict? De Week van de Rechtspraak is dé gelegenheid om daar antwoord op te krijgen, dus kom langs!