Laden...

Wel schuldig maar geen straf voor veroorzaken verkeersongeval Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Wel schuldig maar geen straf voor veroorzaken verkeersongeval Ede
Arnhem, 22 september 2017

Een 26-jarige man uit Ede is schuldig bevonden aan het veroorzaken van een verkeersongeval op 23 november 2016 in zijn woonplaats. Aan hem werd echter geen straf opgelegd.

Op 23 november 2016 reed de man in zijn auto op de Bunschoterweg richting de Molenstraat. Dit is een voorrangsweg. Hij wilde de Molenstraat oversteken om vervolgens via de middenberm linksaf te kunnen slaan. De man heeft hierbij vaart geminderd en naar links en rechts gekeken. Hij zag dat van links een fietser naderde, maar dacht dat hij er nog wel voorlangs kon. Op het moment dat hij de Molenstraat wilde oversteken, botste de fietser tegen zijn auto en kwam ten val. De fietser is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar later overleden.

Inschattingsfout

De rechtbank vindt dat dit onder de gegeven omstandigheden als voldoende verkeersveilig gedrag moet worden beschouwd. Dat de  hierbij de van links komende fietser wel heeft gezien, maar dacht dat hij er nog voorlangs kon, moet als een inschattingsfout worden beschouwd. Er is onvoldoende grond om de conclusie te trekken dat hij aanmerkelijk onoplettend of onvoorzichtig heeft gereden in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994. De rechtbank zal verdachte daarom vrijspreken van het primair ten laste gelegde.

Hinder op de weg

Volgens de rechtbank heeft de man wel artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 heeft overtreden. Hij heeft kennelijk onvoldoende gekeken om er zeker van te zijn dat de weg vrij was. Uit de aanrijding zelf bleek dat de man deze verkeersregel heeft overtreden en hinder op de weg veroorzaakte.

Schuldbewust

De rechtbank heeft rekening gehouden met de blanco strafblad van de Edenaar. Verder neemt de rechtbank in aanmerking dat hij meteen heeft aangegeven graag contact te willen met de nabestaanden. Dit contact heeft ook plaatsgehad en zij hebben gesprekken gevoerd over het ongeval en de gevolgen daarvan voor beide partijen. De rechtbank houdt verder rekening met de proceshouding en schuldbewustheid van de man in het proces en tijdens zitting. Het ongeval heeft ook op hem een grote impact gehad. Alles bij elkaar vindt de rechtbank dat de man schuldig moet worden verklaard zonder oplegging van straf of maatregel.

Uitspraken