Laden...

Werkstraf Duivenaar voor afpersing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf Duivenaar voor afpersing
Arnhem, 01 december 2016

De rechtbank heeft een man 35-jarige man uit Duiven veroordeeld voor afpersing. Hij kreeg een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. De 2 medeverdachten in deze zaak zijn van alle verdenkingen vrijgesproken.

Verbale dreigementen

In maart 2015 heeft de man uit Duiven zich ’s nachts onverwacht gemeld in de woning van een man uit Zevenaar, van wie hij meende nog geld te goed te hebben. Het slachtoffer schrok zo van deze onverwachte confrontatie dat hij de straat op vluchtte. Op straat is hij door de man uit Duiven achterna gezeten en uiteindelijk achterhaald. Daarbij heeft die een aantal verbale dreigementen richting het slachtoffer geuit. Daarop heeft het slachtoffer aangeboden geld voor hem te gaan pinnen. Uiteindelijk zijn de 2 gezamenlijk naar een pinautomaat gegaan, waar het slachtoffer 250 euro voor hem heeft gepind.

Sprake van afpersing

Volgens de officier van justitie was er geen sprake van afpersing, maar van diefstal met geweld. Hiervoor eiste hij een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. De rechtbank is op grond van - onder meer - de plotselinge verschijning in de woning van het slachtoffer, de achtervolging op straat en de geuite dreigementen van mening dat sprake is geweest van afpersing van het slachtoffer. Dit ondanks het feit dat hij uiteindelijk zelf aanbood te gaan pinnen en het slachtoffer inderdaad nog geld schuldig bleek te zijn aan de man uit Duiven.

Eigenrichting

De rechtbank ziet in de handelwijze van de Duivenaar een vorm van het recht in eigen hand nemen, waarbij hij niet alleen zijn slachtoffer, maar ook omwonenden angst heeft aangejaagd. Het slachtoffer heeft namelijk op zijn nachtelijke vlucht door zijn woonwijk nog bij enkele woningen aangebeld of geklopt om te proberen een veilig heenkomen te vinden. De ernst van het gepleegde feit rechtvaardigt op zich oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Omdat de zaak al wat ouder is en de Duivenaar tegenover het slachtoffer zeer beperkt geweld heeft gebruikt, hij zijn leven lijkt te hebben gebeterd en inmiddels werk heeft gevonden, kwam de rechtbank tot de opgelegde straf.

Vrijspraak medeverdachten

De 2 andere verdachten, een 28-jarige man uit Arnhem en een 25-jarige man uit Bemmel, zijn vrijgesproken. Zij waren weliswaar die nacht met de Duivenaar naar Zevenaar gereden en waren ook aanwezig in de woning van het slachtoffer, maar niet is gebleken dat ook zij erop uit waren het slachtoffer geld afhandig te (laten) maken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten