Laden...

Werkstraf en rijontzegging voor politieagent die dodelijk verkeersongeval veroorzaakt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf en rijontzegging voor politieagent die dodelijk verkeersongeval veroorzaakt
Zutphen, 31 oktober 2014

De rechtbank Gelderland legt een politieagent een werkstraf op van 120 uur en een rijontzegging van 6 maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Apeldoorn op 25 oktober 2013. De politieagent was onderweg naar een melding en reed daarbij veel te hard. Hij kon daardoor een aanrijding met een medeweggebruiker niet meer voorkomen.

Zeer hoge snelheid

De man reed in opdracht van de politiemeldkamer op een Prio1-melding in Apeldoorn af. Een melding waarbij met zwaailichten en sirene mag worden gereden. De politie mag dan harder rijden dan is toegestaan, met een maximumoverschrijding van 40 km/u. Om tactische redenen heeft verdachte de zwaailichten en sirene onderweg uitgezet. Verdachte is steeds sneller gaan rijden, waarbij hij op de Europaweg snelheden van boven de 120 km/u heeft gehaald. De maximumsnelheid is daar 50 km/u. Verdachte was zich er niet van bewust dat hij zo snel reed. Op de T-kruising van de Europaweg met de Dijkgraafweg kwam verdachte in botsing met de door het slachtoffer bestuurde auto. Zij raakte door de aanrijding zeer zwaar gewond en overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Verkeersveiligheid voorop

De man is schuldig aan het verkeersongeval omdat hij kort voor het ongeval veel te hard heeft gereden en zich daarmee niet aan de regels heeft gehouden die gelden voor een dringend politieoptreden. Het slachtoffer hoefde geen rekening te houden met verkeer met zulke hoge snelheden. Dat de agent op een voorrangsweg reed en het slachtoffer hem voorrang moest verlenen maakt dit niet anders. De voortvarendheid waarmee wordt afgereden op een melding mag er niet toe leiden dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. De man heeft zich onvoldoende gerealiseerd wat de risico’s waren van zijn verkeersgedrag. Dat mocht wel van hem verwacht worden.

Geen enkele straf kan de fatale gevolgen van de verkeersfout ongedaan maken. De man moet verder in de wetenschap dat door zijn toedoen een ander het leven heeft gelaten. De man, die een blanco strafblad heeft, is in verband met deze strafzaak door de korpschef voorwaardelijk ontslag aangezegd.