Laden...

Werkstraf voor Arnhemmer voor veroorzaken fataal verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf voor Arnhemmer voor veroorzaken fataal verkeersongeval
Arnhem , 11 september 2015

Een 46-jarige man uit Arnhem is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uren en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 12 maanden waarvan een deel voorwaardelijk.

Fataal verkeersongeval

De Arnhemmer veroorzaakte op 24 september 2014 op de Hollandweg een verkeersongeval waarbij een 88-jarige vrouw om het leven is gekomen.  De man had geen voorrang verleend aan de vrouw terwijl zij een zebrapad overstak.

De rechtbank oordeelde dat uit het dossier volgt dat het zicht van verdachte op het zebrapad niet was belemmerd en dat het voor verdachte dan ook mogelijk was om voetgangers op het zebrapad op te merken. Ook heeft de rechtbank in haar oordeel betrokken dat het slachtoffer, dat zich langzaam voortbewoog omdat ze met een rollator van links naar rechts is overgestoken, een langere periode zichtbaar moet zijn geweest op de oversteekplaats. Omdat de man bekend was met de verkeerssituatie ter plaatse en het op die avond regende, had hij zijn snelheid moeten aanpassen. Verder had er van de man extra alertheid mogen worden verwacht. Door dit na te laten is de man aanmerkelijk te kort geschoten in zijn zorgplicht ten aanzien van andere zwakkere verkeersdeelnemers.

Impact groot bij nabestaanden

Het ongeval heeft een enorme impact gehad op de nabestaanden van het slachtoffer. Het leed dat aan hen is toegebracht, is afschuwelijk en onherstelbaar. Hun verdriet is onpeilbaar. Iemand die hen erg na staat is ineens uit hun leven verdwenen en als nabestaande moet je daarmee verder leven, maar het doet enorm veel pijn omdat zij deze geliefde persoon nog zo lang bij zich hadden willen houden.
 
De man zal verder moeten leven met het besef dat een oudere vrouw, die nog veel bezigheden had, door zijn toedoen om het leven is gekomen. Hoewel een strafrechtelijke sanctie het leed van de familie niet kan wegnemen, is de rechtbank van oordeel dat zo’n sanctie op zijn plaats is voor de Arnhemmer. De rechtbank vindt dit ook in het belang van de verkeersveiligheid in het algemeen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten