Laden...

Werkstraf voor vechtende broers op schoolplein in Doetinchem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraf voor vechtende broers op schoolplein in Doetinchem
Zutphen, 21 juli 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde 2 broers voor zware mishandeling. De 2 mannen kregen een werkstraf van 240 uren opgelegd.

Geweld

De broers hebben samen met een jongere broer een man, die nietsvermoedend op een bankje op zijn dochter zat te wachten, met stokken op het lichaam en het hoofd geslagen. Verder hebben ze hem geschopt en geslagen, terwijl hij op de grond lag, en in zijn arm gestoken. Dit geweld heeft letsel bij het slachtoffer veroorzaakt

In de beoordeling heeft de rechtbank meegewogen dat het slaan met een stok tegen het hoofd zwaar lichamelijk letsel kan veroorzaken, zeker als meerdere personen op die manier tegelijk geweld uitoefenen. Om die reden heeft de rechtbank de ten laste gelegde poging tot zware mishandeling bewezen verklaard. Verder hebben de drie broers in gelijke mate een bijdrage geleverd aan het geweld, zodat sprake is van medeplegen.

De rechtbank vindt niet bewezen dat de broers de poging tot zware mishandeling met voorbedachte raad hebben gepleegd, zoals door de officier van justitie ten laste was gelegd. De rechtbank oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachten voorafgaand aan het geweldsincident hebben nagedacht over het plan om het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. De rechtbank spreekt de verdachten dan ook vrij van dat deel van de tenlastelegging.

De derde, minderjarige, broer is op 24 november 2016 door de kinderrechter veroordeeld tot een werkstraf van 140 uren, waarvan de helft voorwaardelijk.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken