Laden...

Werkstraffen en voorwaardelijke celstraf voor mishandeling in Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraffen en voorwaardelijke celstraf voor mishandeling in Arnhem
Arnhem, 19 september 2017

De rechtbank heeft aan 7 mannen werkstraffen opgelegd voor hun aandeel in een openlijke geweldpleging op Koningsdag 2016 in Arnhem. De straffen variëren van 40 tot 180 uren, sommigen krijgen daarnaast ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Koningsdag 2016

Op Koningsdag 2016 liepen zowel 2 broers uit Lunteren, destijds 18 en 14 jaar oud, als een groep mannen in de Ketelstraat in Arnhem. Bij het passeren botste 1 van de mannen uit de groep tegen de oudste broer aan. De oudste broer werd daarna uitgescholden voor kankerlijer. Nadat de jongste broer de groep hierover aansprak, deelde een toen 17-jarige man uit Veenendaal de eerste klap uit aan de oudste broer. Daarna raakte de hele groep in gevecht met de broers.

Beide broers werden door de groep meerdere malen in hun gezicht en op het hoofd geslagen en meerdere malen op hun benen getrapt. De jongste broer werd ook in zijn buik getrapt. Omstanders wisten de vechtenden uit elkaar te halen. Door het geweld heeft de oudste broer zijn neus gebroken en heeft de jongste broer zijn duim en ribben gekneusd. Beiden kampen sindsdien met een PTSS.

Veroordeeld op basis van feiten

Deze uitspraak is gedaan in een zaak waar de laatste weken veel over te doen is geweest. De buitenwereld is daarbij uitgegaan van een andere voorstelling van zaken dan de rechtbank heeft gedaan. De rechtbank heeft de zaak beoordeeld op basis van wat zich in het dossier bevindt. Uit het dossier blijkt dat 7 jonge mannen in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar, afkomstig uit Veenendaal, de 2 broers hebben mishandeld. De rechtbank veroordeelt deze mannen voor hun aandeel in de openlijke geweldpleging op Koningsdag 2016. 

Een achtste verdachte is vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat hij een aandeel heeft gehad in het openlijke geweld. De strafzaak tegen een negende verdachte wordt op 5 december 2017 door de rechtbank behandeld, omdat in zijn zaak nader onderzoek moet worden verricht.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft de strafeis van de officier van justitie overgenomen, omdat deze recht doet aan alle omstandigheden van deze zaak. Daarbij is per verdachte onder meer rekening gehouden met het aandeel in het geweld, de adviezen van de reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming. De daders moeten aan de beide broers een schadevergoeding betalen.

Uitspraken