Laden...

Werkstraffen voor geweld tijdens wedstrijd Almere-City-NEC

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Werkstraffen voor geweld tijdens wedstrijd Almere-City-NEC
Arnhem, 24 april 2015

De rechtbank Gelderland heeft vandaag zes aanhangers van voetbalclub NEC veroordeeld voor hun betrokkenheid bij openlijke geweldpleging tijdens een wedstrijd van Almere City-NEC op 3 oktober 2014 in Almere.

Wezenlijke bijdrage aan geweld

De rechtbank stelt vast dat de mannen deel uitmaakten van de groep NEC-aanhangers die in gevecht was met aanhangers van Almere City. De mannen hebben zich op geen enkel moment gedistantieerd van het door de groep uitgeoefende geweld. De mannen hebben ieder voor zich een wezenlijke bijdrage geleverd aan het openlijk geweld.

Voorbeeldfunctie

De rechtbank overweegt ten aanzien van de straffen dat de voetbalsport een groot maatschappelijk belang heeft. Niet alleen voetballers maar ook supporters hebben een voorbeeldfunctie. Het is een kwalijke zaak dat een kleine groep het plezier verpest van vele andere mensen, waaronder ouders met vaak jongere kinderen.

Gematigde straf

In enkele gevallen heeft de rechtbank de omvang van de door de officier van justitie gevorderde werkstraf enigszins gematigd nu het toegepaste geweld in die zin meevalt dat het nauwelijks heeft geleid tot letsel bij de slachtoffers.

Van 60 tot 180 uur werkstraf

Alle mannen zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging:

  • Een 34-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur (ECLI:NL:RBGEL:2015:2790).
  • Een 42-jarige man uit Wijchen is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur (ECLI:NL:RBGEL:2015:2791).
  • Een 25-jarige, 29-jarige en 37-jarige man, allemaal uit Nijmegen, zijn veroordeeld tot een werkstraf 120 uur en een 31-jarige man uit Wijchen is ook veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.

Uitspraken

Meest gelezen berichten