Laden...

Zware straffen voor gooien van steen en brandbom

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Zware straffen voor gooien van steen en brandbom
Arnhem , 11 november 2015

Op 4 september 2014 is bij een woning aan de Willemstraat in Velp een brandbom naar binnen gegooid. Daarbij zijn een man en een vrouw levensgevaarlijk gewond geraakt. Ze hebben tweede- en derdegraads brandwonden over hun gehele lichaam opgelopen.

Gevaar

Eén van de mannen was ervan overtuigd dat zijn woning in de gaten werd gehouden en hield het latere slachtoffer daarvoor verantwoordelijk. De rechtbank vindt bewezen dat de drie mannen daarna hebben besproken om bij een pand aan de Willemstraat in Velp eerst een steen door de ruit en vervolgens door hetzelfde gat een brandbom te gooien. Daarbij wisten ze dat er veel mensen in het pand verbleven. Twee mannen hebben vervolgens het plan uitgevoerd. De rechtbank vindt bewezen dat de eerste man de andere twee daartoe heeft uitgelokt. Eén man heeft bekend de steen te hebben gegooid, de beide anderen hebben ontkend iets te hebben gedaan.

Straffen

De eerste man kreeg een gevangenisstraf van 14 jaar opgelegd. Hij wordt door de rechtbank gezien als degene die de brandstichting heeft uitgelokt. Zonder hem was de brandstichting niet gepleegd.

De tweede man heeft bekend de steen te hebben gegooid, maar ontkende te hebben geweten dat er mensen in die kamer waren. De rechtbank heeft bij de bekennende verdachte ermee rekening gehouden dat hij berouw heeft getoond en verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen door openheid van zaken te geven. Verder heeft de rechtbank bij de strafoplegging rekening gehouden met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid. Hij kreeg een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd.

De derde man die de brandbom heeft gegooid kreeg, naast een gevangenisstraf van 14 jaar, opnieuw de tbs-maatregel met verpleging van overheidswege opgelegd. Op grond van alle omstandigheden, waaronder de ernst van de problematiek van verdachte, een eerdere veroordeling wegens een levensdelict en de ernst van de feiten, ziet de rechtbank geen mogelijkheid voor een ‘milder’ behandeltraject.

Smartengeld

De mannen moeten aan beide slachtoffers een schadevergoeding betalen. De man krijgt een schadevergoeding van bijna 400.000 euro en de vrouw van ruim 225.000 euro. Een groot gedeelte van deze bedragen betreft smartengeld.

Uitspraken