Laden...

Coronavirus (COVID-19)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Gelderland > Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank? 

Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over wat de uitbraak van het coronavirus betekent voor rechtbank Gelderland.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak worden getroffen leest u op deze informatiepagina.

 

 

Zittingen

Weer meer zittingen

Rechtbank Gelderland behandelt sinds maandag 11 mei 2020 weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. In eerste instantie gaat het met name om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Bij deze zaken is fysieke aanwezigheid van betrokkenen vaak van groot belang. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af.
Actuele zittingsroosters

Om zoveel mogelijk zaken te kunnen behandelen verruimt de rechtbank haar openingstijden en zijn er avondzittingen.
Daarnaast is het Stadstheater Arnhem (voormalig Schouwburg Arnhem) (Velperbinnensingel 10) tijdelijk als zittingslocatie aangewezen.
In deze flyer (pdf, 738,2 KB) leest u belangrijke informatie voor als u naar het Stadstheater Arnhem komt voor een zitting.

De rechtbank informeert u wanneer uw zaak doorgaat en vermeldt daarbij of het om een fysieke zitting of een Skype zitting gaat en op welke locatie uw zaak wordt behandeld.

Uitspraken

Uitspraken op het gebied van strafrecht kunnen mondeling en schriftelijk worden uitgesproken.

Voorzieningen

Zowel op de rechtbanklocaties als in het Stadstheater kunt u gebruik maken van de toiletten. Op de rechtbanklocatie kunt u ook koffie, thee en water pakken. In de directe omgeving van de rechtbanklocaties en het Stadstheater zijn veel plekken waar u eten en drinken kunt kopen.

In verband met de veiligheid mogen grote tassen niet mee naar binnen op onze tijdelijke locatie in het Stadstheater. Deze kunt u afgeven bij de beveiliging.

Toegang publiek en pers

Om de anderhalve meter afstand voldoende te kunnen bewaren, hebben alleen partijen die zijn opgeroepen voor de zitting toegang tot de rechtbank. Ook is er nog geen publiek welkom in de gerechtsgebouwen in Arnhem en Zutphen. Wel worden er bij openbare zittingen journalisten toegelaten om de openbaarheid van de rechtspraak te waarborgen.

Bent u journalist en wilt u informatie over (het bijwonen van) een zaak of uitspraak? Stuur team communicatie dan een mail.

Geen uitleen toga en bef

Vanaf maandag 3 mei is het tot nadere berichtgeving niet meer mogelijk om een toga of bef te lenen op de locaties van de rechtbank Gelderland. Dit is een noodzakelijke maatregel vanuit hygiëne oogpunt. We vragen u om uw eigen toga en bef mee te nemen wanneer u een zitting heeft op 1 van onze locaties.

Centrale informatiebalie

De werkzaamheden van de informatiebalie gaan zoveel mogelijk door, per post, telefonisch en/of per e-mail. U kunt de balie alleen bezoeken als u een zitting op de rechtbank heeft.

Lees hoe wij u van dienst zijn

Zitting in Stadstheater Arnhem

Maatregelen in gerechtsgebouwen

Nieuws m.b.t. coronavirus - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws m.b.t. coronavirus

 

 

Welke zittingen gaan door bij rechtbank Gelderland (10-14 augustus 2020)Welke zittingen gaan door bij rechtbank Gelderland (10-14 augustus 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-Welke-zittingen-gaan-door-bij-rechtbank-gelderland.aspxGelderland6-8-2020 22:00:00Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank op beperkte schaal weer rechtszaken fysiek. Het gaat om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal onmisbaar wordt geacht. <p>Sinds 11 mei 2020 behandelt de rechtbank op beperkte schaal weer rechtszaken fysiek. Het gaat om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal onmisbaar wordt geacht. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Overigens blijft het uitgangspunt dat de rechtbank zoveel mogelijk zaken telefonisch behandelt op schriftelijke wijze, maar ook via telefonisch horen of videozittingen. Iedere vrijdag leest u hier de zittingen voor aankomende week. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. </p>
Geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoerGeen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoerhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/Geen-vrijstelling-voor-het-dragen-van-een-mondkapje-in-het-openbaar-vervoer.aspxArnhem13-7-2020 22:00:00Een man uit Tiel krijgt geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje tijdens het reizen met het openbaar vervoer. De man had de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verzocht hem een vrijstelling te geven voor het dragen van een mondkapje. <p>Een man uit Tiel krijgt geen vrijstelling voor het dragen van een mondkapje tijdens het reizen met het openbaar vervoer. De man had de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verzocht hem een vrijstelling te geven voor het dragen van een mondkapje. De Veiligheidsregio heeft volgens de rechtbank niet de bevoegdheid om deze vrijstelling te geven. Dit omdat het verbod gebaseerd is op de Wet personenvervoer 2000 en niet op de Noodverordening.</p>
Werken in het 'anti-corruptieteam' op Curaçao tijdens de corona-uitbraakWerken in het 'anti-corruptieteam' op Curaçao tijdens de corona-uitbraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/Covid-19-Werken-in-het-anti-corruptieteam-op-Curacao-tijdens-de-corona-uitbraak.aspxGelderland27-5-2020 22:00:00Ineke Eskes werkt in Curaçao als rechter-commissaris in TBO strafzaken. In haar blog vertelt Ineke over haar werk en de impact die het uitbreken van het coronavirus heeft voor het leven op Curaçao. <p><strong>Sinds 1 juni 2019 werkt Ineke Eskes in Curaçao als rechter-commissaris in strafzaken die door het OM zijn aangemerkt als TBO-zaken. TBO staat voor Team Bestrijding Ondermijning, in de volksmond 'anti-corruptieteam' genoemd. Het team werkt op alle eilanden, behalve op Aruba. In deze blog vertelt Ineke over het werk dat zij doet en de impact van het uitbreken van het coronavirus op Curaçao.</strong></p>
Inlopen corona-achterstanden strafrechtketenInlopen corona-achterstanden strafrechtketenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/Inlopen-corona-achterstanden-strafrechtketen.aspxArnhem en Zutphen27-5-2020 22:00:00De rechtbanken Gelderland en Overijssel zetten zich maximaal in om de door corona ontstane achterstanden in de strafrechtketen zo spoedig mogelijk weg te werken. <p>De rechtbanken Gelderland en Overijssel zetten zich maximaal in om de door corona ontstane achterstanden in de strafrechtketen zo spoedig mogelijk weg te werken. Als gevolg van de coronacrisis konden naar schatting ongeveer duizend zaken in Overijssel en 2 duizend zaken in Gelderland niet inhoudelijk worden behandeld. Sinds 11 mei kunnen veel  zaken weer volgens het reguliere rooster worden behandeld. Dit aantal is afhankelijk van de (on) mogelijkheden in de gerechtsgebouwen.</p><p>Wij hopen de komende tijd met extra maatregelen ook de opgelopen achterstanden in te halen. De partijen onderzoeken of het mogelijk is om deze zomer extra zittingen te houden, zowel overdag als ’s avonds. Dit om zowel justitiabelen als slachtoffers en andere betrokkenen zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over de afhandeling van strafzaken. </p>
Gerechtsgebouwen rechtbank Gelderland aangepast aan anderhalvemetersamenlevingGerechtsgebouwen rechtbank Gelderland aangepast aan anderhalvemetersamenlevinghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/Gerechtsgebouwen-rechtbank-Gelderland-aangepast-aan-anderhalvemetersamenleving.aspxArnhem, Zutphen10-5-2020 22:00:00Rechtbank Gelderland gaat met ingang van maandag 11 mei weer meer zaken behandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. <p>Rechtbank Gelderland gaat met ingang van maandag 11 mei weer meer zaken behandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. In eerste instantie gaat het met name om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Bij deze zaken is fysieke aanwezigheid van betrokkenen vaak van groot belang. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. Als uw zaak fysiek doorgaat, wordt u daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd. </p>