Vragen en antwoorden over zaaksverdeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Regels en procedures > Vragen en antwoorden over zaaksverdeling
Illustratieve afbeelding

Waar vindt mijn rechtszaak plaats na 1 april 2013?

In het zaaksverdelingsreglement en in het document over de relatieve bevoegdheid van de rechtbank Gelderland is opgenomen op welke locatie vanaf 1 april 2013 welke zaken worden behandeld. Deze documenten zijn te raadplegen via de website Rechtspraak.nl.

Welke naam van het gerecht moet vanaf 1 april op dagvaardingen staan?

Op 1 april ontstaan de rechtbanken Overijssel en Gelderland. Vanaf dat moment moet op de dagvaarding deze naamgeving komen te staan. Lopende zaken van de rechtbank Oost-Nederland gaan op basis van de wettelijke regels voor relatieve bevoegdheid van rechtswege over naar de rechtbank Gelderland of de rechtbank Overijssel.

Waar moeten zaken die eerder in Wageningen en Tiel behandeld werden, vanaf 1 april 2013 aangebracht worden? En zaken die eerder in Groenlo en Terborg behandeld werden? En in Harderwijk?

  • Verzoekschriften op het gebied van bewind, mentorschap en curatele kunnen vanaf 1 april 2013 worden ingediend bij locatie Zutphen.
  • Zaken op het gebied van pacht en agentuur worden uitsluitend behandeld in de locatie Zutphen. Gedagvaard kan worden voor de kantonrechter van de rechtbank Gelderland, zittingsplaats Zutphen.
  • Alle overige civiele zittingen, kantonstrafzittingen (overtredingen en leerplichtzaken) en de Wet-Mulderzaken die nu vallen onder de locaties Wageningen en Tiel worden vanaf 1 april 2013 uitsluitend behandeld op de locatie Arnhem. Gedagvaard moet worden voor de kantonrechter van de rechtbank Gelderland, zittingsplaats Arnhem.
  • Alle overige civiele zittingen, kantonstrafzittingen (overtredingen) en de Wet-Mulderzaken die nu vallen onder de locaties Groenlo en Terborg worden vanaf 1 april 2013 uitsluitend behandeld op de locatie Zutphen. Gedagvaard moet worden voor de kantonrechter van de rechtbank Gelderland, zittingsplaats Zutphen.
  • Alle overige civiele zittingen, kantonstrafzittingen (overtredingen) en de Wet-Mulderzaken die nu vallen onder de locatie Harderwijk worden vanaf 1 april 2013 uitsluitend behandeld op de locatie Apeldoorn. Gedagvaard moet worden voor de kantonrechter van de rechtbank Gelderland, zittingsplaats Apeldoorn.