10 jaar gevangenisstraf voor explosie Berg aan de Maas

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 10 jaar gevangenisstraf voor explosie Berg aan de Maas
Maastricht, 22 februari 2016

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 50-jarige man veroordeeld voor het opzettelijk veroorzaken van een explosie waarbij een persoon is komen te overlijden.

Voorwaardelijke opzet

Verdachte heeft, in een poging zichzelf van het leven te beroven, zijn woning laten volstromen met gas. Hierdoor is een explosief mengsel ontstaan, dat uiteindelijk tot ontploffing is gekomen. Door de ontploffing is een buurman van verdachte gedood. Gelet op de kracht van de explosie leverde de explosie daarnaast een levensgevaarlijke situatie op voor de aanwezige hulpdiensten en andere buurtbewoners. Hoewel verdachte niet de bedoeling had zijn woning te laten ontploffen, is er wel sprake van voorwaardelijk opzet op een ontploffing. Verdachte was zich bewust van de risico's. Hij wist dat zijn buurman thuis was en heeft desondanks de gaskraan open laten staan en de mogelijke gevolgen op de koop toe genomen.

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte. Verdachte was depressief.

Ernstig feit

Bij  het opzettelijk veroorzaken van een dergelijke ontploffing zijn de gevolgen volstrekt niet te overzien. Door de gaskraan vol open te zetten, is onvoorspelbaar wanneer dit mengsel tot explosie komt, bijvoorbeeld door een lichtschakelaar of een mobiele telefoon. Omwonenden en omstanders komen dan in een levensgevaarlijke situatie terecht, met alle gevolgen van dien. De ernst van het feit komt tot uitdrukking in het strafmaximum: een gevangenisstraf voor de duur van 30 jaar of een levenslange gevangenisstraf.

Strafoplegging

De rechtbank heeft - rekening houdend met alle omstandigheden - aan verdachte een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar opgelegd, zoals ook geëist was door de officier van justitie. Ook moet verdachte de schade aan de benadeelden vergoeden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten