14 jaar gevangenisstraf voor moord op Belgische drugskoper

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 14 jaar gevangenisstraf voor moord op Belgische drugskoper
Maastricht, 22 november 2013

Een 26-jarige man uit Maastricht is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. De rechtbank acht bewezen dat verdachte op 11 maart 2012 in Cadier en Keer een 40-jarige Belgische drugskoper heeft vermoord.

De feiten

Het slachtoffer, een vaste klant van de verdachte, had hem eerder die dag een paar bolletjes cocaïne afhandig gemaakt na de aankoop van heroïne. De Belg vertrekt na de rip deal in een auto. De verdachte laat het er niet bij zitten en rijdt de Belgische auto klem in een woonwijk in Cadier en Keer en lost tevens een schot vanuit zijn auto. Als de man daarna uit de auto stapt en op de verdachte afloopt, vuurt de verdachte een tweede schot. De kogel mist de Belg daarbij rakelings. Kort daarna schiet de verdachte nog een derde keer. Ditmaal wordt de man geraakt. Op de oprit van een woonhuis zakt hij in elkaar. De twee mannen met wie het slachtoffer naar Nederland was gekomen en die in de auto zijn blijven zitten, nemen het slachtoffer mee naar België. Daar overlijdt de man. 

Oordeel van de rechtbank

De verdachte heeft volgens de rechtbank na het eerste schot tot twee keer toe de gelegenheid gehad zich te beraden op zijn handelen. De verdachte heeft er toen telkens voor gekozen om met het doorgeladen wapen te schieten op het slachtoffer, met de noodlottige afloop voor het slachtoffer. Mogelijk heeft de verdachte daarna ook nog op de Belgische auto geschoten, zoals getuigen hebben verklaard.

Dat verdachte zich moest verdedigen tegen het ongewapende slachtoffer of dat hij in paniek was en daarom heeft geschoten, acht de rechtbank niet aannemelijk. Ook de verklaring van de verdachte dat het wapen tijdens een worsteling in de auto is afgegaan, acht de rechtbank niet aannemelijk geworden.

Het handelen van verdachte heeft het slachtoffer met zijn leven moeten bekopen. De rechtsorde is door het handelen van verdachte ernstig geschokt. Immers, verdachte schrikt er niet voor terug om op deze wijze op klaarlichte dag in een woonwijk een conflict uit te vechten.

Daarnaast acht de rechtbank bewezen dat de verdachte zich, samen met zijn vriendin, gedurende een langere periode heeft schuldig gemaakt aan de handel in harddrugs en dat hij zich meermalen heeft schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit.

Dat alles brengt de rechtbank tot het opleggen van de lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 14 jaar.

Medeverdachte drugsdeal

De vriendin van de verdachte, die zich moest verantwoorden voor de handel in harddrugs samen met de verdachte, wordt door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 285 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 150 uur. Omdat zij het onvoorwaardelijk opgelegde deel van de gevangenisstraf al heeft uitgezeten, hoeft zij niet terug naar de gevangenis.

Uitspraken

Meest gelezen berichten