15 jaar gevangenisstraf voor doodslag in Weert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 15 jaar gevangenisstraf voor doodslag in Weert
Roermond, 06 februari 2015

Op 10 januari 2013 is een 43-jarige man dood aangetroffen in een JongerenOntmoetingsPlaats (JOP) in de wijk Graswinkel in Weert. Het slachtoffer bleek een drugsverslaafde te zijn die in Venlo woonde. Hij was van achteren door zijn hoofd geschoten.

De politie heeft grootschalig onderzoek verricht om de dader te vinden. In 2013 is verdachte ook al in beeld geweest als mogelijke dader. Hij heeft toen een paar maanden in voorlopige hechtenis gezeten, maar steeds ontkend iets met de dood van het slachtoffer te maken te hebben.

In februari 2014 heeft verdachte zich zelf bij de politie gemeld en bekend dat hij het slachtoffer had neergeschoten en zijn portemonnee met daarin ongeveer €1.600 had meegenomen. Later heeft verdachte deze bekentenis weer ingetrokken.

Veroordeling ondanks ontkenning verdachte
De rechtbank heeft verdachte, ondanks het intrekken van zijn bekennende verklaring, toch veroordeeld voor doodslag op het slachtoffer, gevolgd door diefstal van geld.

De rechtbank vond daarvoor van belang dat de ontkennende verklaringen die verdachte heeft afgelegd telkens konden worden weerlegd door bevindingen van de politie, waarna verdachte keer op keer zijn verklaring aanpaste. Voor de bekennende verklaringen was daarentegen steeds steunbewijsmateriaal  aanwezig. Zo werden op de plaats delict schoenafdrukken gevonden die overeenkwamen met de schoenen die verdachte droeg. Verder had verdachte op 9 januari 2013 een tas bij zich (gezien op camerabeelden op het station) waar later schietsporen in zijn aangetroffen. Diverse getuigen hebben ook verklaard dat zij op een eerder moment gezien hebben dat verdachte in die tas een vuurwapen had. Uit gegevens van telefoonzendmasten is gebleken dat de telefoon van verdachte in de buurt van de plaats delict is geweest. Ook is uit het onderzoek gebleken dat verdachte en het latere slachtoffer op die bewuste dag samen met de trein van Venlo naar Weert zijn gereisd en vervolgens samen een taxi hebben genomen richting de wijk waarin de JOP is gelegen. Verdachte was degene die het slachtoffer als laatste heeft gezien.

De straf

De rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en tot betaling aan de nabestaanden van de kosten van de begrafenis van het slachtoffer.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf meegewogen dat verdachte al eerder veroordeeld is voor geweldsmisdrijven. Ook neemt de rechtbank het verdachte kwalijk dat hij door eerst te bekennen, en later weer te ontkennen, de nabestaanden van het slachtoffer onnodig leed heeft toegebracht en in onzekerheid heeft gelaten. De rechtbank acht het van het grootste belang dat de maatschappij beschermd wordt tegen deze verdachte, die er blijk van heeft gegeven zeer weinig respect voor het menselijk leven en andermans eigendommen te hebben.

Uitspraken

Meest gelezen berichten